Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Причини відтоку вчителів з українських шкіл: що змушує педагогів залишати свою професію

Розповідаємо, які чинники змушують українських вчителів шукати нові можливості в інших професіях

Фото: Pexels

Вчителі шукають нові можливості

Фото: Pexels

Вчитель — це не просто професія, це справжнє покликання. Крім того, це одна з ключових професій майбутнього, адже вчителі розроблятимуть індивідуальні навчальні програми, орієнтуючись на потреби учнів для досягнення особистого успіху. Однак, у цієї професії, є й інша сторона медалі.

Про те, чому українські вчителі намагаються змінити сферу діяльності, пояснили на сайті Education.ua.

Українські вчителі сподіваються на підвищення заробітної плати, але Міністерство освіти України повідомляє, що наразі коштів на це немає через перенаправлення фінансів на оборону держави.

Низький рівень заробітку є однією з причин, чому багато педагогів розглядають можливість зміни професії. Проте це не єдина причина.

Чому вчителі в Україні розглядають можливість зміни роботи

Українські педагоги також часто покидають школи через такі проблеми:

  • стресові ситуації;
  • надмірну бюрократію;
  • професійне вигорання.

Згідно з дослідженням, в якому взяли участь близько 54 тисяч вчителів, протягом найближчих двох років 4,5% освітян планують змінити сферу діяльності, називаючи головною причиною — низький рівень заробітної плати.

Невелика зарплата є особливою проблемою для молодих вчителів, які тільки почали свою кар'єру після закінчення університету. Вони ще не мають досвіду, тому зазвичай не отримують класного керівництва чи надбавок.

За що можуть оштрафувати вчителя

В Україні вчителі зобов’язані використовувати виключно українську мову під час навчального процесу. Це стосується не лише ведення уроків, а й спілкування на перервах, а також взаємодії з колегами та іншими працівниками школи. Ці вимоги є обов'язковими, і за їх порушення передбачено штрафи.

За порушення мовного законодавства вчителі можуть отримати штрафи від 3 400 до 8 509 гривень. У випадку повторних порушень сума штрафу зросте до 8 500-11 900 гривень.

Раніше ми писали, які зарплати отримують медики в Україні, а також які вакансії з високими зарплатами та дистанційною роботою пропонують українцям.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.