Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

По 20 осіб на робоче місце: що відбувається на ринку праці в Україні

Розповідаємо, що відбувається на ринку праці у грудні 2022 року та які фахівці наразі мають найбільший попит

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Невідповідність попиту та пропозиції на ринку праці в Україні

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Після початку війни Росії проти України на ринку праці не відчувалося стабільності, наразі також виник дисбаланс між попитом та пропозицією в різних регіонах.

За допомогою даних профільного порталу Robota.ua розповідаємо, які фахівці зараз мають найбільший попит та що відбувається на ринку праці.

У грудні 2022 року найбільше фахівців шукають у таких сферах діяльності:

  • сфера торгівлі – 41%;
  • виробництво та промисловість – 18%;
  • гуртова торгівля – 17%;
  • IT – 13%;
  • готельно-ресторанний бізнес – 12%.

Середня заробітна платня в Україні становить 15 000 гривень. Наразі 9 644 вакансій запропоновано із зарплатою від 13 000 до 18 000 гривень.

Київська область

На початку грудня у Київській області було лише 1 500 актуальних вакансій, на одне робоче місце претендувало 6 осіб. Нестача персоналу спостерігалася серед бухгалтерів, продавців, охоронців та прибиральників службових приміщень.

Невідповідність попиту та пропозиції:

  • серед службовців керівників – 15 безробітних на місце;
  • технічних службовців – 12 безробітних на вакансію;
  • працівників сфери торгівлі та послуг – 11 безробітних на робоче місце;
  • найпростіших професій – 9 безробітних на вакансію.

Одеська область

В цьому регіоні у грудні спостерігається значно менша кількість вакансій, ніж торік. Бракує кадрів серед вчителів, лікарів, машиністів (кочегарів) котелень, електромонтерів з ремонту та обслуговування електрообладнання.

Невідповідність пропозиції та попиту:

  • у сферах будівництва – 13 безробітних на вакансію;
  • у сферах торгівлі, ремонту та харчування – 15 безробітних на місце;
  • у сферах страхової діяльності та фінансів – 28 безробітних на одне робоче місце.

Львівська область

На Львівщині трохи інша ситуація, попри зменшену кількість вакансій, на одне робоче місце претендував в середньому один безробітний. Порівняно з аналогічним періодом минулого року, цей показник дорівнював трьом.

Однак невідповідність попиту та пропозиції все ж таки зберігається. Серед керівників, службовців та технічних службовців – по 5 осіб на одне робоче місце. Серед кваліфікованих робітників, фахівців лісового та сільського господарств – по 3 особи на вакансію.

Харківська область

Максимальна невідповідність пропозиції та попиту спостерігається саме в цьому регіоні — через ракетні обстріли більшість підприємств, які пропонували роботу громадянам, просто зруйновані. На початку грудня 2022 року було зафіксовано лише 800 актуальних вакансій, а на одне робоче місце претендувало в середньому 20 безробітних.

Нестача кадрів спостерігається серед лікарів-лаборантів, лікарів-терапевтів, фармацевтів та асистентів фармацевта, електромонтерів та контролерів газового господарства.

Раніше ми розповідали, чи реально повернутися на своє колишнє місце роботи, якщо звільнення відбулося під час окупації. Також ми писали, як знайти нову роботу, не звільняючись зі старої.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.