Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Німеччина приваблює українців зарплатами: скільки платять на різних посадах

Українці можуть більше заробити в Німеччині, ніж у деяких інших країнах Європи, оскільки там не вистачає робочих рук

Фото: Pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Зарплати у Німеччині залежать від професії та регіону

Фото: Pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Чимало українців з початку повномасштабного вторгнення переїхали жити в Німеччину. Там, як і в багатьох державах Європи, надають допомогу біженцям, але вести повноцінне життя протягом багатьох місяців важко лише за рахунок фінансової підтримки. Це змушує людей шукати роботу, а зарплати в Німеччині досить високі.

Про це йдеться на сайті businessinsider.com.pl.

За інформацією, одна з причин трудової міграції поляків у Німеччину – нехватка робочих рук і високі заробітні плати. Не дивно, що українці обирають саме цю європейську державу для пошуку прихистку від війни. Маючи професійно-технічну освіту, можна знайти хорошу посаду і заробляти десятки тисяч євро на рік.

Водночас рівень зарплат у Німеччині відрізняється залежно від регіону. Наприклад, у західній частині середні показники річного заробітку орієнтовно на 13 тисяч євро більші, ніж у східній. У 2023 році працівники можуть отримувати такі доходи з огляду на професію до податкових відрахувань:

  • перукар – 21 336 євро (1 778 євро/місяць);
  • косметолог – 22 644 євро (1 887 євро/місяць);
  • продавець у продуктових магазинах – 27 552 євро (2 296 євро/місяць);
  • кур'єр, листоноша – 28 920 євро (2 410 євро/місяць);
  • асистент стоматолога – 29 640 євро (2 470 євро/місяць);
  • пекар і кондитер – 34 647 євро (2 887 євро/місяць);
  • м'ясник (переробка м'яса) – 34 959 євро (2 913 євро/місяць);
  • маляр (фарбування, лакування) – 35 603 євро (2 967 євро/місяць);
  • металообробка – 42 533 євро (3 544 євро/місяць).
  • сантехнік, фахівець із систем опалення та кондиціонування – 43 777 євро (3 648 євро/місяць);
  • механік – 47 104 євро (3 925 євро/місяць);

Наявність високої кваліфікації означає більші заробітки. Кожна людина з професійно-технічною освітою може розраховувати на 700 євро/місяць більше (в середньому), ніж колега на тотожній посаді, але без кваліфікації.

За даними галузевої асоціації Dehoga, німецьким готелям і ресторанам бракує понад 65 000 працівників. Така нестача кадрів змушує закликати до роботи іммігрантів. Хоча далеко не всі громадяни інших країн отримують заробітну плату на одному рівні з німцями.

Де українцям будуть виплачувати до 1 000 євро

Раніше ми розповідали, що одна європейська країна буде допомагати нашим громадянам орендувати житло на довгостроковий термін. Йдеться про Литву, де існують проблеми з пошуками квартири. Там власники вимагають від орендаторів заставу в розмірі двомісячної плати за житло. А ціни далеко не бюджетні.

Щоб допомогти українцям, уряд Литви виплачуватиме кошти: 70% місячної вартості оренди, вказаної у договорі, але не більше 504 євро. Причому частково покриватимуться витрати, необхідні саме для застави. Тобто загалом можна розраховувати максимум на 1 008 євро, щоб заплатити за перший та останній місяць оренди.

Міжнародна організація з міграції у Вільнюсі надаватиме пріоритети сім'ям із дітьми, вагітним жінкам, людям віком від 60 років, родинам, де є особи з інвалідністю. Важливо мати дозвіл на проживання у Литві чи картку від міграційної служби. Також необхідно укласти договір оренди мінімум на 6 місяців.

Раніше сайт Pro Гроші писав, чому Німеччина вимагає від українців повернути всі гроші. Також ми повідомляли, що чоловікам та жінкам хочуть по-новому виплачувати зарплату і розповідали, до яких змін готуватися українцям.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.