Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Не забаганка, а потреба – чому літня відпустка зараз стала необхідністю

Люди, які працюють розумово, знаходяться в зоні підвищеного ризику вигорання

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Наразі відпочинок є важливішим, ніж до війни

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Вже понад 500 днів в Україні триває повномасштабна війна. Люди постійно працюють, аби швидше наблизити перемогу. Однак будь-які ресурси мають властивість вичерпуватися. Саме через це ви можете вигоріти та морально виснажитися. Для цього варто дати собі можливість відпочити, але проблема в тому, що певна кількість людей вважає – відпустка під час війни не на часі.

Про це розповідає керівниця проєкту з адаптації та розвитку співробітників "А-Банку" Вероніка Легкова.

Немає відпочинку – є вигорання

Наразі відпочинок є важливішим, ніж до війни. Саме в такі моменти люди більше виснажуються, адже вони в постійному стресі, а отже їм треба більше часу на відновлення сил. Тобто відпустка та й будь-який відпочинок потрібні українцям, щоб продовжувати функціонувати.

"Люди, які працюють розумово, знаходяться в зоні підвищеного ризику вигорання через майже цілодобове перебування перед моніторами комп’ютерів і в інформаційному просторі", – говорить експертка.

Через втрату ресурсу скорочується компетенція та енергія, а це призводить до непродуктивності.

"На мою думку, роботодавці мають заохочувати співробітників до використання свого права на щорічну відпустку. Як варіант, навіть розглянути можливість примусової відпустки, якщо зрозуміло, що людина не брала її давно", – додає Вероніка Легкова.

Де та як відпочивати

Звичайні види відпочинку поки недоступні українцям, а саме морський відпочинок на Азовському чи Чорному морях.

Тому ви можете поїхати на відпочинок за кордон, а також обрати українські Карпати. Головне – перемикнути стан і відпочити. Для цього варто змінити картинку з міського на заміський пейзаж.

Що робити, аби не заробити синдром емоційного вигорання під час роботи

Візьміть перерву. Це необхідно, навіть якщо ви обожнюєте роботу та щоранку прокидаєтеся з думками про неї. Повноцінна активна відпустка може врятувати від вигорання та надати сил.

Піклуйтеся про себе. Випийте улюбленого чаю чи кави, поговоріть з кимось чи послухайте улюблену музику, якщо відчуваєте прилив тривоги чи роздратування.

Плануйте день. Почніть день із приємної справи, а потім переходьте до поставлених задач.

Хваліть себе. Нагадуйте собі про власні здобутки. Виписуйте найзначніші досягнення дня, якщо вам заважає внутрішній перфекціонізм.

Чергуйте складні завдання з приємними. Перенапруження під час роботи не сприяє утриманню ресурсу. Плануйте свій день так, щоб він був збалансованим.

Говоріть про себе лише позитивне. Не допускайте руйнівних оцінних суджень себе та оточення.

Більше порад читайте тут.

Раніше сайт Pro Гроші писав, які методи допоможуть заробити гроші. Також ми повідомляли, що в Україні спростили працевлаштування для іноземців.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.