Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Кадровий голод – як бізнес намагається адаптуватися до нових викликів

Український ринок праці зазнав великих змін, адже війна створила нові виклики для бізнесу

Фото: Pexels

Підприємці почали частіше наймати на роботу жінок, молодь та пенсіонерів

Фото: Pexels

Через повномасштабне вторгнення Росії в Україну багато людей залишили свої домівки та виїхало за кордон, а також значна частина чоловіків була мобілізована на фронт. Це створило гостру нестачу робочої сили, що стало серйозною проблемою для бізнесу в країні.

Про це пише Reuters.

Згідно з дослідженнями, проведеними Міністерством економіки, близько 60% підприємств стикаються з проблемою пошуку кваліфікованих працівників. Багато компаній змушені шукати нові підходи, аби заповнити вакансії. Саме тому роботодавці все частіше наймають на посади, які притаманні чоловікам:

  • жінок;
  • підлітків;
  • пенсіонерів.

При цьому варто зазначити, що роботодавці намагаються залучити людей завдяки заробітній платі. Тому, середній розмір окладу в Україні становить близько 20 тисяч гривень (470 доларів), тоді як минулого року цей показник становив 14,5 тисяч гривень.

В Україні з'явилася нова роль жінки в трудовій сфері

Однією з важливих змін є те, що жінки починають працювати в галузях, де раніше домінували чоловіки. У таких секторах, як будівництво, транспорт та добувна промисловість, виник дефіцит персоналу через мобілізацію чоловіків. Тому тепер жінки беруть на себе нові ролі, як-от водії вантажівок, трактористів, охоронців та шахтарів.

Наприклад, компанія "Сільпо" активно залучає жінок до роботи водіями та вантажниками. Водночас "Метінвест" також наймає жінок на робочих місцях у металургійній промисловості, де частка жінок зараз становить близько 30-35%. При цьому було зазначено, що в компанії відрито близько 4 тисяч вакансій.

Яка роль молоді та підлітків на ринку праці

Підприємства роблять також ставку на молодь. Вони пропонують підліткам та студентам можливості для стажування, навчання та першого досвіду роботи. Наприклад, компанія Vodafone започаткувала програму для підлітків, яка дозволяє їм отримати перший досвід офіційної роботи в супермаркетах та магазинах.

"Цій молодій аудиторії ми хочемо запропонувати перший справжній досвід офіційної роботи. Ще одна мета – створити резерв талантів", – зазначила Ілона Волошина з Vodafone Retail.

Роботодавці почали цінити пенсіонерів

Через кадрову кризу, деякі компанії навіть залучають пенсіонерів до роботи. Вони наймають людей похилого віку, пропонуючи їм роботу з більш гнучкими умовами.

Раніше ми повідомляли, скільки українцям готові платити на дистанційній роботі. Також ми писали, яку зарплату отримує головний тренер української команди зі спорту.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.