Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Історичний мінімум: які зміни відбулися в Україні на ринку праці

За оновленими даними Державної служби зайнятості, все більше українців знаходять собі роботу

Фото: Pixabay, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні скоротився рівень безробіття

Фото: Pixabay, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні спостерігається зниження офіційного рівня безробіття. У липні 2023 року був зафіксований черговий історичний мінімум.

Про це свідчать дані Державної служби зайнятості, які публікує НБУ.

Що відбувається з безробіттям в Україні

У липні поточного року кількість зареєстрованих безробітних скоротилася до 112,3 тисячі осіб, що є значущим зменшенням порівняно з попереднім роком, коли їх було 296,7 тисячі. Дослідження показали, що кількість жінок серед безробітних зменшилася до 80,5 тисячі.

Одним з важливих показників є кількість зареєстрованих безробітних, які отримують грошову допомогу. Ця цифра також вражає своєю динамікою, знизившись за останній рік з 244,4 тисячі до 47,2 тисячі осіб.

За даними Державної служби зайнятості, кількість вакансій становить 47,5 тисяч. Відношення між кількістю вакансій та кількістю безробітних, що шукають роботу, становить 2,0. Цей показник підкреслює, що на сьогодні на одне вакантне місце припадає двоє безробітних.

Чому масово звільняють IT-спеціалістів

Українські ІТ-компанії за півріччя скоротили кількість працівників на 6,6%, або на 6 100 осіб, через скорочення замовлень іноземних клієнтів.

Загальна кількість співробітників 50 найбільших ІТ-компаній України на липень 2023 року становила 86,3 тис. осіб, порівняно з 92,4 тис. узимку.

Аналітики прогнозують, що більшість компаній наступні пів року не планують наймати понад 50-200 нових працівників, що відзначає сумну тенденцію на ринку.

Українці перестали шукати роботу

В червні кількість активних резюме зменшилася на 4%, склавши 351 014 осіб, порівняно з травнем. Це невелике коливання, бо загальна кількість резюме відповідає показникам квітня 2023 року.

Більшість резюме належать жінкам (57%), а основна група кандидатів (35%) – молодь 16-24 років.

За червень, найбільший приріст нових кандидатів був в таких областях:

  • Донецька (+15%);
  • Тернопільська (+9%);
  • Чернівецька (+8%);
  • Волинська (+7%);
  • Житомирська (+6%).

В нашому матеріалі ви також можете дізнатися, які сфери роботи обирають українці. Про це сайту Pro Гроші розповіла PR-менеджерка Work.ua Вікторія Білякова.

Раніше ми повідомляли, яких фахівців не вистачає Україні. Також ми писали, хто після війни залишиться з роботою.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.