Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Бути вчителем невигідно? Які пенсії виплачують працівникам закладів освіти

Редакція Pro Гроші пропонує також розібратися від чого залежить розмір щомісячних виплат від держави

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Розмір пенсійних виплат вчителям залежить від декількох чинників

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні тема пенсій досить напружена, особливо якщо це стосується працівників державних установ, зокрема вчителів та педагогів. Вони отримують державну соціальну допомогу згідно з Законом України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування" від 09.07.2003 № 1058-IV.

Сайт Pro Гроші вирішив дізнатися, які пенсії отримують вчителі в Україні.

У якому віці вчителі можуть вийти на пенсію

В українському законодавстві встановлено, що працівники закладів освіти можуть вийти на заслужений відпочинок за вислугою роківпо досягненню 60-річного віку. Деякі вчителі можуть отримати право на пенсію вже з 55 років, але це можливо лише при наявності необхідної тривалості спеціального стажу. З 1 квітня 2023 року ця вимога була збільшена на пів року, з 29 років до 29 років і 6 місяців.

Важливо зазначити, що це підвищення вимог до стажу вчителів не є останнім, оскільки з 1 квітня 2024 року ці вимоги будуть знову збільшені ще на пів року.

Який розмір пенсії отримують вчителі

Вчителі, які вийшли на пенсію за вислугою років, щомісячні виплати обчислюються на основі середньомісячного заробітку, отриманого перед припиненням роботи. Тобто розмір пенсій залежить від:

  • робочого стажу;
  • середньомісячного доходу.

Отже, вчитель з великою зарплатою і тривалим стажем отримає більшу пенсію. Щоб дізнатися розмір виплат, можна скористатися цим калькулятором.

Наприклад, згідно з розрахунками, вчитель, який вийшов на пенсію за вислугою років і мав щомісячний дохід у розмірі 14 500 гривень, отримуватиме пенсію у сумі 5 699 гривень.

Вчителям планують збільшити зарплатню

Українська система оплати праці у сфері освіти піддасться суттєвим змінам з метою підвищення зарплати для вчителів і директорів шкіл. Про це повідомив міністр освіти та науки України Оксен Лісовий на конференції для освітян.

Зміни охоплювати роботу над новою системою оплати праці протягом 2023-2024 років та запуск пілотного проєкту у 500 школах до 2024-2025 років. Міністр зазначив, що нова програма дозволить підвищити зарплати та впровадити більш прозору та прогнозовану системи оплати. Однак питання щодо збільшення зарплати в умовах війни залишається відкритим для подальших обговорень.

Раніше ми повідомляли, кого з українців можуть позбавити пенсій. Також ми писали, скільки платять на державній роботі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.