Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Гранти для бізнесу — як можна отримати до 35 тисяч доларів

З'ясувалось, якими є пріоритетні галузі для надання грантової підтримки

Фото: Pexels, Pinterest. Колаж: Pro Гроші

Гранти для жіночого бізнесу - на що можна витратити кошти

Фото: Pexels, Pinterest. Колаж: Pro Гроші

Для малих та середніх сімейних жіночих підприємств USAID "Конкурентоспроможна економіка України" оголосила грантову програму з обсягом підтримки в 1,5 млн доларів.

Про це повідомила пресслужба Міністерства економіки.

В рамках ініціативи планується надання грантів розміром від 10 тис. до 35 тис. доларів США.

На що надаватимуть гранти

Грантова підтримка надаватиметься на наступні заходи:

  • заходи з релокації;
  • відкриття нового напрямку;
  • масштабування бізнесу на території України;
  • вихід на міжнародні ринки;
  • впровадження інноваційних рішень;
  • оптимізація бізнес-процесів з метою підвищення ефективності.

Коли подавати заявки

Прийом заявок триватиме до 24 липня 2023 року. Враховуючи значний інтерес, прийом та розгляд заявок відбуватиметься поетапно з наступними дедлайнами: 19 травня; 16 червня; 24 липня 2023 року.

"Одним із пріоритетних напрямків Програми USAID "Конкурентоспроможна економіка України" є розвиток жіночого підприємництва. У рамках грантової програми, спрямованої на підтримку актуальних потреб жінок-підприємниць та власників сімейного бізнесу, ми очікуємо надати близько 100 грантів, імплементація яких розпочнеться вже влітку 2023 року", – зазначила керівниця Програми USAID "Конкурентоспроможна економіка" Олеся Залуська.

Пріоритетні галузі для надання грантової підтримки: виробництво косметичних, текстильних виробів, предметів домашнього вжитку, крафтове виробництво, перероблення харчових продуктів, IT, виготовлення меблів та інших продуктів.

Гранти під час війни

У червні 2022 року було оголошено про початок реалізації нового урядового проєкту з грантової безповоротної підтримки нових бізнесів. Всі програми об'єднані під загальною назвою "єРобота".

Передбачалося, що" єРобота" дасть можливість створити в Україні понад 300 тисяч робочих місць.

Про тонкощі та нюанси здобуття грантів

Варто знати, що громадянам доступні кілька варіантів залучення до грантів. Перший – виграти конкурс на відкриття власного бізнесу. При цьому виконавець стає підприємцем-керівником і повинен відкрити мінімум одне робоче місце. Український уряд навіть в умовах війни допомагає населенню стати на ноги: з 1 липня 2022 року працює система мікрогрантів під назвою "єРобота". Вона спрямована на розвиток бізнесу та збільшення робочих місць.

Другий варіант – взятися за виконання проєктів, тематику та спрямованість яких пропонують грантодавці, тобто фонди чи організації-спонсори. Кожна людина, не зважаючи на свої професійні здібності чи освіту, може знайти підходящу під навики та вміння програму, адже їх існує надзвичайно велика кількість – від локальних нетривалих до масштабних проєктів.

До речі, гранти відрізняє той факт, що цільові кошти надаються на безповоротній основі. Єдина вимога – максимально точно відтворити в реальному житті складений бізнес-план щодо свого соціального проєкту, благодійної програми, дослідження, навчання тощо. Звісно, протягом терміну реалізації та по закінченню потрібно подавати звіти про використання фінансів, аби у грантодавців не виникало сумнівів про дійсно цільове призначення коштів.

Раніше сайт Pro Гроші писав, яким 2023 рік буде для підприємців і тих, хто хоче ними стати. Також ми повідомляли, що треба знати про інвестування початківцям.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.