Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Дистанційка чи офіс? Як гібридна робота вплинула на компанії

Дослідження показало, що думки українських та іноземних компаній розділились

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

В Україні більш негативний вплив гібридної роботи на продуктивність

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

За останні два роки багато компаній успішно перейшли на гібридний формат роботи, коли співробітники мали змогу працювати як віддалено, так і з офісу.

Про це свідчать результати щорічного дослідження KPMG "Погляд керівників бізнесу 2022" в Україні та світі.

Так, 63% бізнес-лідерів українських компаній та 48% керівників світових компаній зауважили, що гібридний режим роботи позитивно вплинув на інвестиції в технології робочого місця.

Щодо впливу віддаленої роботи на утримання співробітників, думки українських та світових бізнес-лідерів кардинально відрізняються. 15% керівників у світі кажуть, що гібридний формат негативно вплинув на утримання працівників, а в Україні бізнес-лідери, навпаки, визнали, що можливість працювати з дому або з офісу позитивно вплинула на утримання працівників.

На думку керівників компаній, в Україні спостерігається негативний вплив гібридної роботи на продуктивність співробітників (42%) та погіршення їхнього морального стану (37%). А от у світі ці показники набагато нижчі — 13% та 12% відповідно.

Робоче місце майбутнього

Українські та світові бізнес-лідери притримуються протилежно різних думок стосовно того, який формат повинен бути у робочого середовища наступні три роки.

65% світових керівників очікують, що через три роки офіс стане основним робочим середовищем. На противагу керівники українських компаній і надалі уявляють роботу в гібридному форматі (88%), що втричі перевищує очікування світових лідерів (28%).

А от про традиційну роботу в офісі кажуть лише 5% українських керівників.

Скільки робочих місць втрачено через війну

За оцінками Міжнародної організації праці, зайнятість у 2022 році буде на 15,5% (2,4 млн робочих місць) нижче за рівень 2021 року.

Водночас, цей прогноз не такий низький, як квітнева оцінка МОП, невдовзі після початку війни. Тоді прогнозувалася втрата 4,8 млн робочих місць.

Розповідаємо детальніше, як вторгнення Росії вплинуло на ринок праці в Україні.

Чи планують роботодавці масово скорочувати людей

За сім місяців війни Росії проти України майже 40% компаній скоротили певну кількість персоналу. Ще 2% підприємств та організацій взагалі припинили свою діяльність. На період війни третина компаній призупинила набір співробітників.

Попри поступове відновлення ринку праці після повного падіння наприкінці лютого 2022 року, кількість вакансій залишається досі меншою, порівнюючи з довоєнним періодом.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.