Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Відпустка у зв'язку з вагітністю – які зміни підготували у Верховній Раді

Розповідаємо, до яких змін варто підготуватися українкам, які планують отримувати відпуску у зв'язку з вагітністю

Українкам незабаром можуть дозволити переносити відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами. Але загальна тривалість відпочинку змінюватися не буде.

Відповідний законопроєкт з'явився на сайті Верховної Ради.

Так, депутатам пропонують дозволити українкам частково чи повністю переносити відпустку, яку вони отримують до пологів, на період після народження малюка. У разі, якщо депутати підтримають запропоновані зміни, загальна тривалість такої відпустки все одно не зміниться.

Наразі у жінок є 126 календарних днів відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами або 140 днів, якщо жінка народить двох і більше дітей або ж під час пологів виникнуть ускладнення. З них 70 календарних днів надається до пологів і 56 — після.

Якщо законопроєкт №9271 підтримають у стінах парламенту, то жінки зможуть переносити 70 днів відпустки повністю чи частково на післяпологовий період.

Жінки, віднесені до I-III категорій осіб, які визнані постраждалими від Чорнобильської катастрофи, аналогічно зможуть переносити 90 днів відпустки, передбаченої для них законодавством.

Автори законопроєкту зазначають, що можливість на власний розсуд і з урахуванням медичних показань розпоряджатися відпусткою дасть жінці більше часу на відновлення після пологів.

"Такий підхід сприятиме врахуванню позиції та інтересів жінок, вагітність яких протікає без ускладнень та які мають бажання продовжувати реалізувати своє право на працю та присвячувати свій час професійному розвитку до пологів, а після народження дитини мати більше часу для відновлення", – йдеться у пояснювальній записці.

Правила відпустки у 2023 році

Цього року парламент може ухвалити певні зміни у правила надання громадянам щорічних відпусток. Зокрема:

  • відпустку при народженні дитини не пізніше 3 місяців з дня народження;
  • основну безперервну частину щорічної відпустки не менше 14 календарних днів;
  • відпустку у зв'язку з усиновленням дитини незалежно від віку дитини;
  • максимальний термін відпустки без збереження зарплати збільшити з 15 до 30 календарних днів на рік;
  • відпустку демобілізованим 60 робочих днів з виплатою двомісячного грошового забезпечення.

Раніше ми розповідали, скільки коштує народити дитину. Також ми писали, як оплачують відпустку по вагітності у 2023 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.