Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Чи є шанси знайти роботу? Скільки вакансій в Україні і що сталося з зарплатами

З кінця зими 2023 року в Україні почала зростати кількість вакансій на ринку праці. Тенденція зберігається і зараз, при чому українців запрошують навіть у ті сфери, які з початком війни майже не працювали

На ринку праці в Україні з кожним днем з'являється усе більше вакансій. Роботу пропонують навіть у тих галузях, які з початком війни у 2022 році практично не наймали нових працівників. Наприклад, потроху виникає запит на фахівців у сфері готельно-ресторанного бізнесу та туризму.

Про це свідчать дані порталу Work.ua.

На фоні зростання кількості вакансій на ринку праці зростає і середня зарплата. Так, у Львівській та Одеській областях вона збільшилася на 500 грн. У цілому ж по країні розмір середньої зарплати становить 16 тисяч гривень.

Кому зараз пропонують найвищі зарплати

  • медіабайєрам – 52,5 тисячі грн;
  • водіям-міжнародникам – 40 тисяч грн
  • бізнес-аналітикам – 32,5 тисячі грн;
  • арматурникам, рихтувальникам, рієлторам – 30 тисяч грн;
  • веб-дизайнерам, автоелектрикам, дизелістам, інженерам з гарантій – 27,7 тисячі грн;
  • категорійним менеджерам – 26 тисяч грн;
  • 3D-візуалізаторам, автомеханікам, виконробам, висотникам, дизайнерам інтер'єру, зубним технікам, менеджерам з розвитку, менеджерам ЗЕД, менеджерам операційної діяльності, менеджерам проєктів, програміста ЧПУ, фахівцям з каменеобробки, фінансовим аналітикам – 25 тисяч гривень.

Де в Україні найбільше вакансій

За даними Work.ua, станом на березень 2023 року роботодавці найчастіше шукали кандидатів у Київській (22,7 тис. вакансій, на 14% більше вакансій, ніж у лютому) та Львівській областях (7,5 тис. вакансій, +9%). Крім того:

  • у Дніпропетровській області 7,1 тис. (+12%);
  • в Одеській – 5,4 тис. (+22%);
  • Івано-Франківській – 2,4 тис. (+21%).

Чи зростатимуть зарплати впродовж 2023 року

У рамках свого лютневого дослідження портал Work.ua дізнався, що українські роботодавці планують підвищувати зарплати своїм підлеглим у середньому від 8% до 30% цього року.

Деякі компанії збільшуватимуть виплати у декілька етапів, інші ж планують приємно здивувати своїх працівників вже у першій половині 2023 року. Такі плани є, наприклад, у представників сфер діяльності у торгівлі, IT та логістики.

Натомість великі компанії, попри кількість змінних (мова про ситуацію в Україні, хід війни, інфляцію та конкуренцію на ринку спеціалістів), підвищувати виплати запланували на кінець року — орієнтовно на листопад.

Раніше чат-бот ChatGPT, які професії виявляться непотрібними через появу та стрімкий розвиток штучного інтелекту. Також ми писали, коли в Україні вперше під час війни підвищили зарплату.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.