Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Це роблять далеко не всі: як успішно пройти співбесіду в Zoom

Успіх дистанційної співбесіди залежить не тільки від поводження та слів претендента, але й від технічних факторів

Фото: Pexels, Pixabay. Колаж: Pro Гроші

Як пройти співбесіду в Zoom

Фото: Pexels, Pixabay. Колаж: Pro Гроші

Пандемія коронавірусу призвела до звикання людей по всьому світу комунікувати онлайн. Чимало процесів перейшли в дистанційний формат, зокрема співбесіди. У 2023 році досі проводять велику кількість онлайн-зустрічей, що, з одного боку, звільняє людину від потреби зустрічатися з роботодавцем особисто, з іншого – вимагає від претендента інших дій та обставин, а також піклування про технічні особливості.

Сайт Pro Гроші розповідає, як позитивно для себе пройти співбесіду в Zoom та отримати роботу мрії.

Що роботодавець бачить в кадрі

Вагоме значення бажано приділяти не тільки своєму зовнішньому вигляду, але й навколишній обстановці. Робочий простір може чимало сказати про людину, компрометуючи її чи, навпаки, додаючи балів за охайність. Намагайтеся не використовувати картинки замість фону, адже це виглядатиме, ніби ви щось приховуєте. Краще вже сидіти на фоні пустої стіни, ніж курортних пальм та ін.

Зважайте на колірну палітру екрана: вважається, що сині відтінки заспокоюють, передають відчуття безпеки та надійності. Не дивно, що світові корпорації часто створюють логотипи в голубому чи синьому кольорах.

"Спокійний і ніжний блакитний колір має величезний потенціал боротьби зі стресом. Це дуже заспокійливий колір. Він допомагає втихомирити розум, зменшити занепокоєння, знизити частоту серцевих скорочень та кров'яний тиск, має охолодну та протизапальну дію", – пишуть в India Times.

Синій колір забезпечить спокійну атмосферу
Синій колір забезпечить спокійну атмосферу
Фото: Pinterest

Щоб оживити задній фон і прикрасити простір, створіть композицію з книг і рослин. По-перше, це сприятиме розумінню роботодавця, що ви начитана, розвинена особа. По-друге, прикрасить інтер’єр, але не перенавантажить його зайвими деталями.

Обов’язково перед співбесідою в Zoom перевірте освітлення. Не годиться, щоб співрозмовник вглядався у напівтемну постать, на тьмяний силует. Не потрібно спеціально купувати кільцеву лампу, можна вибрати місце вдома, де найкраще падає денне світло, наприклад, прямо перед вікном.

Що вдягнути для хорошого першого враження

Поради вибору одягу на онлайн-співбесіду мало чим відрізняються від рекомендацій для звичайної зустрічі в офісі. Вони не є константою та не гарантують позитивний результат, але стануть у пригоді, щоб справити приємне перше враження.

  1. Одягніться професійно. Підійдіть до вибору одягу серйозно та візьміть речі ділового стилю. Уникайте яскравих кольорів та дивних принтів.
  2. Зробіть акцент на верхній частині тіла. Це специфіка співбесіди в Zoom, адже на екрані виднітиметься лише ваш тулуб. Тому переконайтеся, що одяг виглядає акуратно.
  3. Зверніть увагу на зачіску та макіяж. Не треба робити професійну укладку чи зачіску, але охайність — найважливіша ознака. Якщо зазвичай носите прикраси, виберіть щось консервативне та ненав'язливе.
  4. Перевірте навколишній простір. Він не повинен відвертати увагу. Бездоганність одягу та зачіски не врятує, якщо на фоні безлад, відволікаючий увагу роботодавця.
  5. Підготуйтеся до можливих технічних проблем. Перевірте якість інтернет-з'єднання, заздалегідь протестуйте мікрофон і вебкамеру.

Як не варто виглядати на онлайн-співбесіді
Як не варто виглядати на онлайн-співбесіді
Фото: Pinterest

Як себе поводити та що говорити

Звісно, зовнішній вигляд і обстановка навколо відіграють важливе значення, але не критичне. Роботодавця більше цікавить, як претендент на посаду себе поводить, що говорить, як відповідає на питання тощо. Тобто наскільки має розвинені комунікативні навички. Щоб вас не вдалося застигнути зненацька, вивчіть заздалегідь інформацію про компанію та посаду, на яку претендуєте. Подумайте, які питання може поставити співрозмовник, і підготуйте відповіді.

Не поспішайте говорити. Дайте роботодавцю можливість закінчити, перш ніж вставити своє слово. Адже ви на діловому заході, тому необхідно виявляти професіоналізм у відповідях і спілкуванні загалом. Слухайте уважно та відповідайте по суті, не відволікаючись на широкі теми. Говоріть ясно та чітко, щоб роботодавець міг легко вас зрозуміти.

Не забудьте про мову тіла: усміхайтеся, тримайтеся прямо, дивіться в камеру і намагайтеся не робити нервових жестів. Звісно, наприкінці розмови виявіть ввічливість: подякуйте за можливість співбесіди та витрачений час інтерв’юерів.

Раніше сайт Pro Гроші писав, чому насправді компанії не відповідають після співбесід. Також ми повідомляли про лайфхаки, які вам допоможуть пройти співбесіду.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.