Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Бояться йти до військоматів? Чому в Україні стало менше безробітних

З'ясовували, чому в нашій країні стало значно менше безробітних

Фото: pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні стало менше безробітних - причина

Фото: pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Від початку року в Україні значно поменшало безробітних, а все через те, що багато чоловіків під час воєнного стану не хочуть йди до військоматів та брати довідки, щоб потім "не загриміти" на фронт.

Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк у телеграмі в понеділок, 27 лютого.

Скільки безробітних нарахували в лютому

За словами народного обранця, в лютому кількість офіційно зареєстрованих безробітних зменшилася на 20 тисяч. Якщо в січні 2023 року, за офіційною статистикою Державної служби зайнятості, кількість безробітних становила 186,5 тис. осіб, то в лютому вона впала до 166 тис

Така тенденція загалом простежується протягом останніх місяців — якщо у червні 2022 року кількість офіційно зареєстрованих безробітних становила 316,4 тис., то у листопаді вона впала до 239,1 тис., а в грудні — до 208,9 тис.

Причини збільшення числа безробітних

За словами Железняка, така тенденція має дві причини — скорочення виплат безробітним та необхідність чоловікам принести довідку з військкомату.

Допомога з часткового безробіття

Українці, які втратили частину свого заробітку під час війни, можуть розраховувати на допомогу з часткового безробіття.

На виплати мають право як наймані працівники, так і ФОП, які втратили частину свого заробітку у зв'язку з:

  • запровадженням надзвичайного або воєнного стану в країні;
  • встановленням карантину;
  • проблемами економічного або технологічного характеру;
  • виникненням надзвичайної ситуації.

Щоб отримувати виплати, працівник або ФОП мають відповідати певним критеріям, а саме:

  • для ФОПа робочий час і дохід мають скоротитися не менше ніж на 30%;
  • для найманих працівників діють ті самі умови щодо скорочення робочого часу та зарплати. Однак є ще одна умова: часткова втрата роботи має охоплювати щонайменше 20% чисельності персоналу;
  • протягом пів року до обставин, що склалися, ФОПом мають бути сплачені за себе і за своїх працівників всі податкові внески, а також повинна бути повністю виплачена зарплата персоналу.

Однак є випадки, коли працівникам можуть відмовити у виплаті. Це може статися, якщо заборгованість із зарплати та податків була до обставин, що склалися. Також не отримають виплати працівники підприємства, яке перебуває у процесі ліквідації, санації чи вже визнано банкрутом.

Без виплат можуть залишитися працівники, які відмовилися від тимчасового переведення на іншу роботу, якщо вони працюють за сумісництвом, а також якщо вони офіційно знаходяться у простої або у відпустці без збереження заробітної плати.

Раніше ми повідомляли про те, що в січні 2023 року рівень офіційного безробіття в Україні впав до історичного мінімуму. Також ми писали, за ким полюватимуть роботодавці у 2023 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.