Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Рівень офіційного безробіття в Україні впав до історичного мінімуму: що відбувається

Після початку війни Росії проти України більшість підприємств призупинили свою роботу, а працівники знаходилися у простої

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні рівень офіційного безробіття скоротився до історичного мінімуму

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Рівень офіційного безробіття в Україні впав до історичного мінімуму. Можливо, це пов'язано з тим, що більшість українців, які переїхали за кордон після 24 лютого 2022 року, досі не повернулися додому.

Про це повідомляє пресслужба НБУ.

Рівень офіційного безробіття

За 2022 рік кількість зареєстрованих безробітних скоротилася з 295 000 до 186 500 осіб, серед них 127 700 – жінки. Наразі допомогу з безробіття отримують менш ніж 100 000 українців. Можливо це пов'язано з переїздом українців за кордон після 24 лютого 2022 року, оскільки більшість з них досі не повернулися додому.

За даними статистики, рівень офіційного безробіття в Україні впав до історичного мінімуму, кількість осіб, які отримують грошову допомогу, за рік скоротилася з 260 500 до 89 800 безробітних.

Також знизилася потреба роботодавців у працівниках на заміщення робочих місць з 41 000 до 21 200 осіб. При цьому зросло навантаження на одне робоче місце з 7 до 9 осіб. Український бізнес продовжує розвиватися навіть під час війни, тому проблем з пошуком вакансій майже не виникає.

Допомога з часткового безробіття

Українці, які втратили частину свого заробітку під час війни, можуть розраховувати на допомогу з часткового безробіття.

На виплати мають право як наймані працівники, так і ФОП, які втратили частину свого заробітку у зв'язку з:

  • запровадженням надзвичайного або воєнного стану в країні;
  • встановленням карантину;
  • проблемами економічного або технологічного характеру;
  • виникненням надзвичайної ситуації.

Щоб отримувати виплати, працівник або ФОП мають відповідати певним критеріям, а саме:

  • для ФОПа робочий час і дохід мають скоротитися не менше ніж на 30%;
  • для найманих працівників діють ті самі умови щодо скорочення робочого часу та зарплати. Однак є ще одна умова: часткова втрата роботи має охоплювати щонайменше 20% чисельності персоналу;
  • протягом пів року до обставин, що склалися, ФОПом мають бути сплачені за себе і за своїх працівників всі податкові внески, а також повинна бути повністю виплачена зарплата персоналу.

Однак є випадки, коли працівникам можуть відмовити у виплаті. Це може статися, якщо заборгованість із зарплати та податків була до обставин, що склалися. Також не отримають виплати працівники підприємства, яке перебуває у процесі ліквідації, санації чи вже визнано банкрутом.

Без виплат можуть залишитися працівники, які відмовилися від тимчасового переведення на іншу роботу, якщо вони працюють за сумісництвом, а також якщо вони офіційно знаходяться у простої або у відпустці без збереження заробітної плати.

Раніше ми розповідали, що буде з допомогою з безробіття у 2023 році. Також ми писали, за ким полюватимуть роботодавці у 2023 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.