Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Безплатна перекваліфікація — кому держава допоможе змінити професію

З'ясовували, як отримати ваучер на перекваліфікацію від держави

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Переселенцям нададуть можливість змінити професію коштом держави

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

У 2023 році близько 10 тисяч переселенців зможуть пройти перекваліфікацію та отримати нову спеціальність за бюджетні кошти.

Про це розповіла в ефірі телемарафону віцепрем'єр-міністерка Ірина Верещук.

За її словами, перекваліфікація здійснюватиметься за програмою отримання спеціальних ваучерів на перепідготовку, отримання іншої спеціалізації, підвищення кваліфікації тощо.

"Ми розуміємо, що держава має докладати зусиль з працевлаштування ВПО. Слід використовувати можливість перекваліфікувати їх. Для цього у нас діє програма ваучерів", — сказала Верещук.

Верещук зазначила, що даний документ повністю або частково покриває вартість навчання в навчальних закладах. Вона також нагадала, що у квітні було підписано наказ про збільшення кількості професій, охоплених ваучером, з 70 до 123.

Допомога колишнім в'язням Кремля

Як ми розповідали раніше, колишнім в'язням країни-агресора держава має намір оплачувати навчання, а також їм надаватимуть соціальні стипендії. Відповідний законопроєкт був схвалений нещодавно парламентом.

"Українцям, щодо яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії Росії, а також членам їхніх сімей надаватимуть державну цільову підтримку для здобуття освіти", – йдеться у тексті документа.

Про яку освіту йде мова

Колишні військовополонені зможуть безплатно отримати професійну (професійно-технічну), фахову передвищу та вищу освіту.

На яку підтримку можна розраховувати

  • повну або часткову оплату навчання коштом державного та місцевих бюджетів;
  • пільгові довгострокові кредити для здобуття освіти;
  • соціальну стипендію;
  • безоплатне забезпечення підручниками;
  • безоплатний доступ до інтернет-мережі, систем баз даних у державних та комунальних закладах освіти;
  • безоплатне проживання в гуртожитку;
  • інші заходи, затверджені Кабміном.

Яка допомога передбачена колишнім полоненим

Раніше ми писали, що під час перебування українців у полоні держава може надавати грошову допомогу у розмірі 100 000 гривень щорічно. Оформити її можуть члени сімей осіб, які знаходяться в місцях несвободи. Після звільнення з полону українці можуть розраховувати на одноразову виплату у розмірі 100 000 гривень.

Факт позбавлення свободи внаслідок збройної агресії РФ проти України встановлює відповідна Комісія при Мінреінтеграції. З прикладом заяви та переліком необхідних документів для оформлення допомоги можна ознайомитися за цим посиланням.

Раніше ми писали, представники яких професій заробляють від 40 тисяч гривень. Також ми розповідали, за що роботодавець може отримати 8 років тюрми.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.