Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Маркетинг та стелажі біля кас: як українців дурять у супермаркетах

Розбиралися, як найчастіше ошукують покупців у мережах супермаркетів та для чого розміщують стелажі з дрібницями біля кас

Фото: Pinterest. Колаж: Pro Гроші

У супермаркетах діють схеми маркетингу

Фото: Pinterest. Колаж: Pro Гроші

Часто у супермаркетах використовують різні схеми маніпулювання увагою покупця – ціни на кшалт 99,99 чи різнокольорові вивіски. У цьому немає нічого протизаконного, але інколи в магазинах можуть також діяти й схеми обману.

Експерти розповіли про популярні методи шахрайства та яким чином можна від них вберегтися.

Супермаркети спонукують купувати більше

Придивіться, в магазинах кожна деталь має велике значення: від палітри кольорів до того, що буде лежати на прилавках біля каси.

Один із колишніх керівників маркетингу мережі спермаркетів каже, що маркетинг у магазинах – це ціла наука, яка виробляється індивідуально для кожної мережі. За його словами, дуже важливу роль відіграє те, як викладено товар на прилавках.

"Її треба вибудовувати таким чином, щоб клієнту було завжди зручно і зрозуміло. Знову ж таки: якщо намагатись обманювати клієнта, наприклад, ставлячи товари з більшою маржею на "золоті" полиці в довготривалій перспективі можна отримати неповагу клієнта", - пояснює експерт.

Це означає, що людина просто не повернеться в той магазин, де на полицях із товарами широкого вжитку буде представлена дорога продукція.

Дуже важливими є також стелажі, розміщені біля кас – там зазвичай можна надибати різні дрібниці: солодощі, санітайзери, жувальні гумки тощо. Тобто щось, що коштує мало, але на цьому магазин також може непогано заробити.

Головним залишається єдине правило - покупцеві повинно бути зручно.

"Головна хитрість – бути на боці клієнта. Ніколи не можна використовувати брудні інструменти: обман, комунікації, пов'язані з расизмом, харасментом та неповагою. І тоді все буде супер", - каже фахівець.

Як найчастіше дурять у магазинах

Найчастіше у супермаркетах використовують такі схеми обману покупців:

  • Вартість на ціннику не збігається з вартістю в чеку

Ця схема є найпопулярнішою у великих торговельних мережах, каже директор юридичної компанії Наталя Д'ячкова. Зазвичай це пояснюють тим, що не встигли замінити цінники чи відбувся переоблік тощо. Людський чи технічний фактори справді ніхто не скасовував, тому така помилка цілком реальна.

Щоб не втрапити на цей "гачок", покупцю потрібно самостійно стежити за цінами. Після виходу з магазину перевірте чек чи робіть це прямо на касі, коли вам пробивають товар. У разі невідповідності магазин зобов'язаний повернути вам різницю.

  • Неправильна сума решти

Покупець також має перевіряти правильність розрахунку самостійно відразу при отриманні решти. Якщо цього не зробити вчасно, а виявити вже дома – довести неправильність розрахунків буде можливо лише шляхом перевірки відеозаписів з камер спостереження у магазині.

  • Додаткові послуги та товари в чеку

Найчастіше це трапляється під час придбання побутової техніки, але тут не все так просто.

"У першому випадку клієнту пропонують, наприклад, відразу встановити захисне скло на телефон чи взяти додаткову гарантію на пральну машину тощо. Якщо споживач захоче повернути товар протягом 14 днів, то вартість цих додаткових компонентів не повернуть", - пояснює експерт.

Тому краще спочатку придбати товар і покористуватися ним, а тоді робити висновок, чи потрібне вам щось додаткове.

"У другому випадку покупцеві озвучують ціну на техніку, наприклад, ціна пральної машини – 10 000 гривень, він купує її. Але в чеку бачить, що ціна приладу 8 000, а додаткової страховки – 2 000", - розповідає Наталя.

Тобто в цілому продавець ніби-то й не обдурив, адже назвав саме ту ціну, яку й сплачено, але юридично ціна товару є меншою.

Серед інших популярних схем є також:

  • відмова видавати чек, зокрема це стосується онлайн-шопінгу
  • продаж неякісного товару;
  • неправильна інформація щодо захисту прав споживача.

Раніше сайт Pro Гроші писав, як повернути товар без чека. Також ми повідомляли, чому небезпечно викидати чеки.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.