Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Зарплати для освітян зміняться – чого очікувати українцям в 2024 році

Розповідаємо, як зміняться виплати для викладачів наступного року та які ще зміни впровадив уряд

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Зарплати викладачів зростуть у 2024

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Навіть попри повномасштабну війну в Україні спостерігається тенденція на зріст зарплат. Зазначається, що виплати освітянам у 2024 році зростуть на 21%, а середньомісячна розрахункова зарплата вчителя вищої категорії збільшиться до 17,4 тисяч.

Про це повідомляє Урядовий портал з посиланням на слова Дениса Шмигаля.

За словами Прем’єр-міністра, у 2024 році виділять 179 млрд грн на сферу освіти. Це додатково 15% до бюджету 2023 року.

"Закладаємо в бюджеті зростання зарплат учителів. Загалом виплати освітянам наступного року зростуть на 21%. Середньомісячна розрахункова заробітна плата вчителя вищої категорії збільшується з 14,4 тис. грн до 17,4 тис. грн", – розповів Денис Шмигаль.

Також будуть продовжені інші важливі програми:

  • Облаштування укриттів – 2,5 млрд грн;
  • Реформа НУШ – 1,5 млрд грн;
  • Модернізація шкільних їдалень – 1,5 млрд грн;
  • Нові шкільні автобуси – 1 млрд грн.

Також зазначається, що передбачено збільшення фінансування науки на 15%. Основний акцент — це дослідження, які, зокрема, пов’язані з розвитком оборонно-промислового комплексу України. На це загалом буде виділено 9,4 млрд грн.

Про що ще стало відомо під час засідання Уряду

Наголошується, що у березні планується проведення індексації пенсій. Також збільшиться розмір програми субсидій. Наступного року на це буде виділено 50 млрд грн, що на 12 млрд грн більше, ніж цьогоріч. Збільшиться програма підтримки малозабезпечених родин, а видатки на соціальний захист осіб з інвалідністю збільшаться вдвічі.

Видатки на охорону здоров’я у 2024 році загалом складуть 239 млрд грн, що на 31 млрд, або на 15% більше, ніж цього року.

"На програму медичних гарантій додаємо 16 млрд грн. В повному обсязі забезпечимо заявлену потребу МОЗ у лікарських засобах та медичних виробах для лікування серцево-судинних та онкологічних захворювань", – додав Прем’єр-міністр.

Глава Уряду також повідомив, що буде запущено пілотний проєкт безплатного зубопротезування для ветеранів. 1 млрд грн буде виділено на облаштування укриттів та безпечних умов у лікарнях. Продовжиться медична реформа, аби покращити якість медичних послуг в кожному куточку країни.

Що відомо про держбюджет на 2024 рік

Зарплати наступного року зростуть. Так, середня зарплата, як свідчать бюджетні розрахунки, буде на рівні 21 809 гривень.

Також уряд планує підвищення мінімальних зарплат. Перші зміни відбудуться вже у січні, коли зарплатня зросте до 7,1 тисячі гривень. Наступне підвищення має відбутися вже у липні, і тоді мінімалка зросте до 8 тисяч.

Оновиться й прожитковий мінімум, від якого залежать аліменти, пенсії, окремі соціальні виплати, субсидії. Тому мінімальна пенсія у 2024 році становитиме вже не 2 093 гривні, а 2 361.

Якщо вас зацікавила ця інформація, то повний матеріал ви можете прочитати на нашому сайті за посиланням.

Раніше ми вже розповідали, яку реформу можуть реалізувати у Міністерстві освіти. Також ми пояснювали, які фахівці в Україні почали заробляти більше.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.