Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Бюджет на 2024 рік вже ухвалено: що буде з зарплатами та пенсіями українців

Розповідаємо, як зміни щодо зарплат та пенсій передбачені у державному бюджеті на 2024 рік

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Як зміняться зарплати та пенсії українців у 2024 році

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Наступного року на українців знову чекає зростання цін, але зарплати у громадян теж збільшуватимуться. При цьому рівень річної інфляції, за прогнозами уряду, у 2024 році не мав би перевищувати 9,7%.

Відповідні показники закладені у держбюджеті на наступний рік.

Як зміниться життя українців у 2024 році

Попри те, що економіка країни продовжує боротися з викликами війни, українці можуть розраховувати на те, що їхні зарплати наступного року зростуть. Так, середня зарплата, як свідчать бюджетні розрахунки, буде на рівні 21 809 гривень.

Також уряд не відмовився від підвищення мінімальних зарплат. Так, перші зміни відбудуться вже у січні, коли вона зросте до 7,1 тисячі гривень. Наступне підвищення має відбутися вже у липні, і тоді мінімалка зросте до 8 тисяч.

Оновиться й прожитковий мінімум, від якого залежать аліменти, пенсії, окремі соціальні виплати, субсидії. Тому мінімальна пенсія у 2024 році становитиме вже не 2 093 гривні, а 2 361.

До того ж у Кабінеті міністрів планують провести загальну індексацію пенсійних виплат вже 1 березня. При чому підвищення виплат відбуватиметься за абсолютно новими правилами. Так, для пенсіонерів запровадять пенсійні бали та збалансують пенсію тих, хто вже тривалий час перебуває на заслуженому відпочинку з виплатами громадян, які лише нещодавно стали пенсіонерами.

Що з видатками на 2024 рік

Головним пріоритетом для країни залишається сектор оборони. Це й не дивно, адже Україна продовжує відбиватися від збройної агресії з боку Росії. Щодо інших показників держбюджету, то вони будуть наступними:

  • доходи зросли на 22 мільярди гривень – до 1,768 трильйона гривень;
  • витрати сильно не змінилися, залишившись на рівні 3,35 трильйона гривень;
  • дефіцит бюджету зменшено на 22 мільярди гривень, тобто у 2024 році він складатиме 1,57 трильйона гривень;
  • сума зовнішніх запозичень скоротилася на 103,5 мільярда гривень (з 42,9 мільярда доларів до 41 мільярда), як і вимагали у Міжнародному валютному фоні. Це було компенсовано збільшенням внутрішніх запозичень на 81,4 мільярда гривень;
  • прогноз щодо реального ВВП зменшено до 4,6% (порівняно зі 5% у першому читанні);
  • прогнозований середньорічний курс гривні до долара знижено до 40,7 грн (порівняно з 41,4 грн за долар у попередньому прогнозі).

Що буде з податками у 2024 році

Раніше міністр фінансів Сергій Марченко запевняв, що у податковій системі наступного року не відбудеться жодних змін. За його словами, якісь серйозні зміни можуть порушити стабільність податкової системи, а це є небажаним варіантом для України, зважаючи на війну.

Міністр також зазначив, що майже усі видатки уряд хоче забезпечувати завдяки фінансовій допомозі від міжнародних партнерів.

Раніше ми розповідали, що зміниться для ВПО найближчим часом. Також ми писали, як Україні вдасться уникнути економічної кризи після перемоги у війні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.