Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Запасатися вже зараз? Чи можуть ціни на продукти злетіти перед зимовими святами

Разом з експертами розбираємось, чого очікувати від цін на продукти до кінця 2022 року

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Ціни на продукти до свята ще зміняться

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Передноворічний ажіотаж у магазинах знайомий кожному українцю, тож у минулі роки всі намагалися зробити закупівлі заздалегідь, щоб уникнути цінового стрибка через підвищений попит. Звісно, м’яса чи риби за три тижні до Нового року не купиш, але популярні консерви чи алкоголь, можна було купити зі знижкою ще задовго до плеяди свят.

Сайт Pro Гроші поспілкувався з експертами й розповідає, чи варто запастися продуктами вже зараз, щоб зробити це найбільш вигідно, і що взагалі буде з цінами до кінця року.

Фінансовий аналітик Олексій Лупоносов зазначає, що великий ціновий стрибок вже відбувся, тож із вигідними закупівлями консервів ви запізнилися.

Цього року люди почали робити закупівлі таких продуктів, як оливки, ікра та шампанське ще у вересні. Саме тоді вони почали дорожчати й на сьогодні піднялись в ціні майже у два рази. Тобто той, хто хотів купити заздалегідь, вже зробив це, а зараз пізно.
Олексій Лупоносов

Олексій Лупоносов

Фінансовий аналітик та керівник банківського порталу ua-banker.com.ua

Але є і хороша новина — стрибка цін на продукти найближчим часом точно не буде.

Олексій Лупоносов зазначає, що робити великі запаси зараз взагалі недоречно, бо через вимкнення світла вони зіпсуються. Звісно, потрібно мати певний набір продуктів, які не псуються, на випадок блекауту чи інших форс-мажорів, але краще не покладайтеся не те, що морозильна камера протримає щось свіжим аж декілька тижнів.

Як відключення впливають на ціни?

За словами аналітика, ракетні атаки, через які відбуваються відключення світла, призводять до того, що велика частина продуктів псується. Це створює збитки, які потім включають вам в чек, крім цього, постійні обстріли порушують логістичні зв’язки, а це теж не найкращим чином впливає на кінцеву вартість.

Саме тому, що виробники втратили дуже багато продукції через те, що вона зіпсувалась, це вплине на собівартість і призведе до зростання цін на деякі продукти харчування, десь відсотків на 6-8 до кінця року, — пояснює експерт.

Це явище не стосується ні інфляції, ні курсових коливань, це лише зовнішній вплив від ракетних обстрілів, тому майже не торкнеться макаронних виробів і інших продуктів, на свіжість яких не впливає час.

Аналітик Українського клубу аграрного бізнесу Максим Гопка зазначає, що постійні відключення негативно впливають на тваринництво та птахівництво. Наприклад, вирощування курей потребує величезної кількості електроенергії, адже для вирощування бройлера, світло повинно бути постійно, а приміщення повинно бути теплим. Інкубатори постійно повинні бути підключеними до електромережі, щоб тримати сталу температуру для яєць.

Проблеми є і для свинарства, зазначає Гопка, бо відключення вплинули на зниження закупівельних цін переробниками, а ті підприємці, які використовують в роботі генератори, змушені змінювати собівартість готової продукції.

Також зростання цін вплине й на овочі та фрукти. Для утримання їх в сховищах та складах потрібно підтримувати температуру. В багатьох випадках це регулюється через електронні прилади. Паралельно з цим використання палива та логістика також вплинуть на кінцеве ціноутворення, — каже Гопка.

Новорічний попит

Зазвичай у цей час вже починається передсвяткова лихоманка у магазинах, усі готуються до Миколая, Нового року, Різдва і так далі. Але цьогоріч особливого попиту не спостерігається у таких масштабах, принаймні зараз.

Лупоносов зазначає, що багато людей, які могли б створити цей ажіотаж, виїхали з України й створюють цей попит в інших країнах.

Люди це купували заздалегідь, восени був попит на шампанське, на ікру, на ковбаси і м’ясо, яке може довго зберігатися у морозилці. Навіть магазини виставили новорічну продукцію раніше, ніж зазвичай. Зараз ми будемо бачити таку ситуацію, що українці купуватимуть продукти лише на найближчий час, адже світло може зникнути щохвилини, — розповідає економіст.

Суттєво на попит і, відповідно, на пропозицію на прилавках впливає і купівельна спроможність населення. Багато заможних людей виїхало за кордон, а ті, хто залишився працювати в тилу, має дуже часто проблеми із зарплатами та взагалі, із роботою.

Раніше сайт Pro Гроші писав, як відправити власний гуманітарний кошик у щойно звільнені населені пункти Херсонщини, Харківщини й Донеччини. Також ми розповідали про те, на які продукти виростуть ціни вже у грудні.

Детальніше про все, що потрібно знати про передноворічну підготовку, читайте у нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.