Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Закон і мораль: як діти повинні допомагати батькам і чим загрожує ухилення

Догляд і матеріальне забезпечення літніх батьків – не тільки моральний, але й законний обов’язок дітей

Фото: Pixabay, НБУ. Колаж: Pro Гроші

Як діти повинні піклуватися про батьків фінансово

Фото: Pixabay, НБУ. Колаж: Pro Гроші

Діти повинні піклуватися про батьків похилого віку, і це й не усталене неписане правило, що ґрунтується на моралі, а зобов’язання, регламентоване на законодавчому рівні. Розберемося, що мають робити батьки, якщо не отримують належного догляду.

Про це розповіла юристка Вікторія Гусакова.

Українцям варто детальніше вивчити приписи Сімейного кодексу, щоб знати власні права. Зокрема стаття 2 цього документу накладає на повнолітніх синів і дочок обов’язок утримувати батька й матір, яким необхідна матеріальна підтримка у зв’язку зі станом здоров’я чи непрацездатністю. Плюс у статті 203 Сімейного кодексу сказано, що діти мають сплачувати аліменти або додаткові кошти, необхідні через тяжку хворобу, інвалідність чи немічність.

На жаль, не всі погоджуються піклуватися про батьків у старості та забезпечувати фінансово. На боці людей похилого віку закон, який дозволяє звернутися до суду, щоб захистити власні інтереси. Стаття 16 Кодексу пропонує у разі відсутності допомоги від дітей подати позов за місцем проживання про стягнення аліментів.

У зверненні бажано зазначити, що потребуєте щомісячного нарахування з усіх видів доходу сина/дочки до моменту власної смерті. Існує можливість долучити свідків, які підтвердять стан позивача, хоча це не обов’язково. Матеріальну підтримку дозволяється стягувати без вимоги аліментів. Тоді у заяві вказується, що:

  • ваше пенсійне забезпечення недостатнє через наявність певних захворювань;
  • ви потребуєте нагляду лікарів, дієтичного харчування, медикаментозного лікування;
  • ваше матеріальне становище вкрай скрутне.

Зауважимо: при розгляді звернення суд враховуватиме наявність пільг, субсидій та майна, що може приносити додаткових дохід.

Діти не зможуть ухилитися від допомоги

Судові позови задовольняються на користь батьків, якщо вони нададуть необхідні довідки та підтверджувальні документи. Стаття 205 Сімейного Кодексу вказує, що дітям можуть призначити аліменти у визначеному розмірі або частці з доходу. При цьому не беруть до уваги, чи є змога у працездатного сина/дочки забезпечувати фінансово батька/матів. Тобто відсутність необхідного заробітку не є підставою відмовити позивачу.

Плюс суд залишає за собою право розглянути можливість накладання аліментів на інших дітей та членів родини, не вказаних у позові. Українці можуть самостійно звернутися до суду чи передати повноваження в центр безоплатної правової допомоги.

Раніше сайт Pro Гроші писав про аліменти з військовослужбовців у 2023 році. Також ми повідомляли, чи потрібний дозвіл батька дитини, щоб виїхати за кордон під час війни.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.