Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Навчити цінувати працю: як правильно фінансово виховувати дітей

Батьки мають розуміти, що все закладається змалечку, чим раніше почати вчити дітей фінансової грамотності, тим ефективніше буде результат

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Як краще фінансово виховувати дітей

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Щоб сформувати у дітей правильне розуміння фінансової грамотності, батьки мають дотримуватися певних базових правил фінансового виховання.

Пояснювати кожне "ні" та вчити чекати

Батькам потрібно часом казати дитині "ні", це слово має бути твердим. При цьому варто його пояснити, якщо є ресурс, можливість, час. Тому що, якщо батьки просто кажуть "ні" та не пояснюють причину, у дитини формується враження, що ви просто не хочете купувати їй, наприклад, іграшку. В результаті дитина переходить до стану "хочу-хочу-хочу".

Фото: Gifer

З дитиною варто пропрацьовувати такі моменти, як: "Що таке хочу?" та "Що таке потрібно?". Наприклад, нову іграшку – хочеться, а зимове взуття – потрібно. При цьому пояснювати, чому насамперед купуються речі, які потрібні, а вже потім, які хочеться.

В маленькому віці дитину важливо навчити терпіти, чекати. Для цього можна, наприклад, завести календар та закреслювати дати, які залишилися до дати покупки, або ввести день подарунків, який проходитиме раз на два тижні. Таким чином дитина розумітиме, що вона отримає бажане, але треба трохи почекати. Це розвиватиме у неї почуття стриманості, а батьки зможуть уникнути можливих капризів.

Навчити фінансової самостійності

Що стосується більш дорослих дітей, коли вони щось хочуть, вони мають щось для цього зробити. Можна самостійно відкладати кошти, наприклад, кишенькові гроші, чи може дитина вже у віці, коли може заробити сама. У такому разі батьки повинні пояснити, як це правильно зробити та направити.

З дітьми у більш дорослому віці можна знаходити компроміс, наприклад: "Давай ти збереш половину суми, а іншу половину ми тобі додамо, і ти зможеш купити собі те, що бажаєш". Це потрібно для того, аби показати дітям, якщо дуже хочеться щось купити – потрібно докласти зусиль. Насамперед, щоб діти не знецінювали батьківську працю.

Фото: Gifer

Не карати дітей фінансово

Мабуть, один з найважливіших моментів у фінансовому вихованні дітей – грошове покарання. Цього категорично не можна робити, не можна забирати дитячі гроші, конфісковувати та позбавляти кишенькових за погану поведінку. Кишенькові гроші не залежать від поведінки, це такий безумовний дохід дитини.

Якщо дітей позбавити кишенькових грошей, вони матимуть відчуття нестабільності. Також, якщо у дитини забрати кошти, які їй потрібні на базові потреби, то батьки фактично позбавляють дитину вміння управляти фінансами. Крім того, це може створити базові проблеми, наприклад, дитина не зможе купити води або скористатися громадським транспортом.

Фото: Gifer

Це що стосується кишенькових грошей, а є випадки, коли батьки забирають гроші, які належать конкретно дитині. Наприклад, приїхав дідусь на день народження і подарував 2 000 гривень, а батьки забирають ці гроші, аргументуючи: "Це тобі ще багато, ти ще маленька для таких грошей".

У дитини може сформуватися неправильне уявлення, що коли у неї мало грошей, то все в порядку, а як тільки з'являться великі суми, то в неї можуть все забрати. В результаті чого у дитини може виникнути психологічний блок на великі заробітки.

Батькам варто просто допомагати дітям розумно розпоряджатися грошима, навіть такими невеликими сумами, відкласти обов'язково з цих сум щось. Допомогти щось купити або реалізувати якусь мрію, але в жодному разі не відбирати.

Це такі базові, універсальні правила виховання дітей, які можна застосовувати у кожній сім'ї та вчити дітей фінансовій грамотності.

Раніше ми розповідали, як відпускати дитину у доросле життя, не нашкодивши її фінансам. Також ми писали, як не зіпсувати стосунки з дітьми та не забрати фінансову незалежність.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.