Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Аліменти з військовослужбовців у 2023 році: які доходи тепер враховують

Оскільки військовим належать кілька видів грошового забезпечення, то аліменти вираховують інакше

Фото: УНІАН, Pexels, Pinterest. Колаж: Pro Гроші

Як військові платять аліменти в 2023 році

Фото: УНІАН, Pexels, Pinterest. Колаж: Pro Гроші

В Україні діє Постанова Кабінету Міністрів від 26 лютого 1993 р. № 146, що визначає перелік видів доходів, які враховуються для встановлення розміру аліментів. Втім військовослужбовці з 2022 року мають здійснювати виплати з кількох видів надходжень.

Це регламентовано Постановою КМУ від 11.11.2022 р. № 1263.

Загалом розмір аліментів встановлює суд, зважаючи на основний дохід батька чи матері. Він не повинен бути меншим за 50% від прожиткового мінімуму, що відповідає віку дитини. Для дітей до 6 років – це 2 272 грн, а для дітей від 6 до 18 років – 2 833 грн. Водночас максимальна сума не може перевищувати десяти прожиткових мінімумів.

Раніше закон констатував, що військовослужбовці платять аліменти лише з основної зарплати, проте вказана Постанова внесла зміни до пункту 8, який сьогодні має наступну редакцію:

"З військовослужбовців утримання аліментів провадиться з усіх видів грошового забезпечення, інших виплат, установлених законодавством, зокрема додаткової винагороди, яка виплачується на період воєнного стану, крім грошового забезпечення, що не має постійного характеру, та інших випадків, передбачених законом".

Нагадаємо, що військові отримують кілька видів виплат, а саме щомісячну заробітну плату, додаткове грошове забезпечення та одноразові нарахування. Йдеться про надбавки у розмірі 30 та 100 тисяч гривень за участь в активних бойових діях та ін. Виходить, що тепер допомога на утримання дітей виплачуватиметься з усіх фінансових надходжень. Це означає більші виплати, адже враховується сукупний заробіток батька.

Яку частину можуть стягувати за рішенням суду

Залежно від індивідуальної ситуації, судовим рішенням можна домогтися виплат у розмірі 50% заробітку. Наприклад, якщо платник аліментів має заборгованість, тобто не забезпечував належним чином дитину раніше. Також суд бере до уваги кількість дітей, які залишаються на вихованні в матері: якщо їх троє чи більше, то розмір грошового утримання також підвищують аж до половини загального доходу.

Таким чином, якщо військовий отримує 100 тисяч "бойових" або 30 тисяч гривень додаткової винагороди, то в окремих випадках розмір аліментів може сягати значних показників, набагато більших, ніж було законодавчо визначено раніше.

Зауважимо, що аліменти потрібно платити й у разі, якщо дитина навчається на стаціонарі у закладі вищої освіти. Тоді батьку доведеться продовжити нарахування, поки дитині не виповниться 23 роки.

Раніше сайт Pro Гроші писав, як зміниться розмір аліментів на дитину у 2023 році. Також ми повідомляли, який максимальний розмір виплат.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.