Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Загадковий клад: 5 прихованих способів знайти "вільні гроші"

Існує безліч способів для того, щоб накопичити гроші, однак не всі люди про них знають

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці можуть непомітно відкладати маленькі суми

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці вчаться фінансової грамотності, аби правильно економити та поводитися з грошима. Саме тому існують певні правила, які допоможуть вам у цьому.

Про це розповідає фінансова наставниця Анастасія Прудка.

Кешбек

Накопичення за цим способом можуть зайняти тривалий час і все залежить від ваших витрат, але все одно це краще, ніж нічого.

"Якщо такої карти у вас немає, то обовʼязково відкривайте. Наприклад, по карті в Монобанку можна на місяць під'єднати дві категорії витрат по кешбеку і мати до пʼяти відсотків знижки", – говорить експертка.

Заощаджуйте подароване

Напевно, у більшості були ситуації, коли ви планували купити подарунок на одну суму, а в результаті купили дешевше. Або вам подарували те, що ви давно планували собі купити. Тоді різницю або гроші, які залишилися, можна розділити таким чином, щоб частину відкласти, а іншу частину витратити на задоволення.

Округляйте залишок

Це досить зручна функція карти в банку. Ви даєте розпорядження банку щоразу наприкінці місяця округлити ваші залишки до 10, 100 гривень тощо. "Хвостик" у такому випадку вам будуть переводити на окремий рахунок (скарбничку).

Наприклад, у вас залишилось 998,23 гривні, то в скарбничку вам перекинуть 98,23 гривні.

Продайте непотрібні речі

"Прямо зараз ви можете подумати, скільки речей у вас припадає пилом у шафі. Тому зберіть їх, продайте, а виручені гроші просто відкладіть", – говорить експертка.

Відкладайте по 200-300 гривень

"Ось як зʼявляться додаткові гроші, то одразу їх відкладу". Це типова помилка, запевняє Анастасія Прудка. Не варто недооцінювати маленькі суми.

Наприклад, непомітно відкладаючи по 100, 200, 500 гривень ви можете назбирати чимало грошей.

Який рівень фінансової грамотності в українців

Порівняно з іншими країнами, за показником індексу фінансової грамотності Україна перебуває на одному рівні з Болгарією та Хорватією, залишивши позаду Грузію (12,1 бала), Румунію (11,2 бала) та навіть Італію (11,1 бала).

Такі результати отримав Проєкт USAID "Трансформація фінансового сектору" у співпраці з Національним банком України під час дослідження "Фінансова грамотність, фінансова інклюзія та фінансовий добробут в Україні у 2021 році".

Найвищий рівень фінансової грамотності зафіксовано в українців віком:

  • 25–34 роки (12,7 бала);
  • 30–59 років (12,6 бала).

Найменш фінансово обізнаними є наступні вікові категорії:

  • 18–19 років (10,1 бала);
  • 60 років (11,6 бала).

Раніше сайт Pro Гроші писав, як оподатковують доходи українців і скільки вираховують з кожної зарплати. Також ми повідомляли, що у засновника криптобіржі-банкрута FTX конфіскували чималу суму.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.