Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Загибель військового на фронті: хто з родичів може отримати виплати від держави

З 2022 року держава виплачує родинам загиблих українських військових компенсацію. Розповідаємо, хто дійсно може отримати гроші та як це можна зробити

Фото: УНІАН, Генеральний штаб ЗСУ. Колаж: Pro Гроші

Родичі загиблих у війні проти Росії захисників мають право на виплату компенсації у розмірі 15 млн грн

Фото: УНІАН, Генеральний штаб ЗСУ. Колаж: Pro Гроші

Найсміливіші громадяни держави у лавах ЗСУ вже понад рік захищають Україну від зазіхань російського агресора. На жаль, деякі з них гинуть у боротьбі з окупантами. Сім’ї усіх військових, які загинули під час повномасштабної війни з Росією, отримують компенсацію — одноразову виплату, розмір якої становить 15 мільйонів гривень. Це право забезпечує постанова Кабміну № 168 від 28 лютого 2022 року.

Сайт Pro Гроші розповідає, як отримати ці виплати та хто з родичів загиблих військовослужбовців може розраховувати на фінансову допомогу.

Хто має право на виплати

Компенсацію виплатять родичам, які зазначені у статті 161 Закону України "Про соціальний та правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей". Тобто, гроші надійдуть:

  • батькам;
  • одному з подружжя (якщо він/вона вдруге не вступили в шлюб);
  • дітям до 18 років;
  • дітям, старшим 18 років, якщо вони або інваліди дитинства, або отримали інвалідність до досягнення ними повноліття;
  • студентам, які навчаються на денній формі навчання, але не старші 23 років;
  • утриманцям.

У 2023 році 15 мільйонів гривень нараховуватимуть поетапно. Так, спочатку виплачується 1/5 суми, а далі — щомісячно частками впродовж 40 місяців.

Водночас держава відмовиться платити громадянам РФ та республіки Білорусь, або особам, які тривалий час перебувають на території цих країн. Також 15 мільйонів гривень не отримають засуджені за держзраду громадяни, колаборанти або ті, які допомагали окупантам у війні проти України.

Як отримати грошову допомогу

За словами заступниці начальника відділу оформлення допомог, військових пенсій та пільг сектору соціальних виплат Чернігівського обласного територіального центра комплектації та соціальної підтримки Маргарити Коробової, заяви від родичів загиблих на війні військовослужбовців приймають у районних територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки.

Відвідувати держструктури можна незалежно від місця реєстрації. Подавати заяву можна особисто або через законного представника.Також, крім заяви, знадобляться ще деякі документи. А саме:

  • копія паспорта;
  • ідентифікаційний код;
  • документи які підтверджують родинні зв’язки (для подружжя — свідоцтво про шлюб, для дітей — свідоцтво про народження, для батьків — свідоцтво про народження загиблого).

Звертатися за допомогою можна впродовж 3 років від дати загибелі або смерті військовослужбовця.

Як довго чекати на призначення виплат

Після подачі документи та заява вивчаються впродовж 7 робочих днів, а потім надсилаються до обласних ТЦК та СП. Там ще раз уважно переглянуть усю інформацію, зроблять висновки та прозвітують перед Департаментом соціального забезпечення Міноборони України.

Далі Департамент надішле запит до кадрового центру ЗСУ, де мають підтвердити, що захисник дійсно загинув, тобто є бойовою незворотною втратою, і видати відповідний висновок.

Лише після цього ці документи потраплять на розгляд до Міністерства оборони та Генерального Штабу. Там працює спеціальна комісія, яка займається призначенням виплат.

Інформацію про призначення спочатку передають у фінансово-економічне управління командування Сухопутних військ (воно є розпорядником коштів), на кого призначена саме ця допомога.

Потім районні ТЦК та СП вже інформують про виплату компенсації членів родини загиблого військовослужбовця.

Раніше ми розповідали, що зміниться у виплатах для військових з травня 2023 року. Ще ми писали, що заборонено робити українцям без військового квитка.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.