Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Зарплати та винагороди військовослужбовцям – що зміниться в травні

З'ясовували, яке грошове забезпечення отримують військові, які захищають Україну від країни-агресора

Фото: Генштаб ЗСУ, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Розмір виплат військовослужбовцям у травні не зміниться

Фото: Генштаб ЗСУ, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

З 1 травня 2023 року розмір зарплат військових не зміниться. Однак, як і попередні два місяці, доплату у розмірі 30 тис. грн до зарплати не зможуть отримувати ті, хто перебуває в тилу. Рішення щодо відновлення доплат було призупинено спеціальною ухвалою.

Сайт Pro Гроші розбирався, які зарплати наразі отримують військовослужбовці.

Хто отримує 30 тисяч гривень додаткової винагороди

У лютому Кабмін змінив правила нарахування виплат військовим – додаткову винагороду в розмірі 30 тисяч гривень більше не виплачують тим бійцям, які перебувають в тилу.

30 тисяч гривень отримують тільки ті, хто виконує бойові завдання за відповідними розпорядженнями. Тут є певний перелік категорій і завдань, який не є публічним. Але військові, які не виконують бойові завдання, отримують тільки зарплату, без доплат.

Кого торкнулось зменшення виплат

Зарплату без додаткових винагород з лютого отримують:

  • військовослужбовці, які перебувають поза зоною бойових дій у різних регіонах України;
  • строковики й курсанти військових вишів;
  • офіцери управлінь і штабів.

Повернення доплат у розмірі 30 тисяч військовим

Ми писали про те, що 10 квітня Верховна Рада підтримала ініціативу щодо повернення доплат у 30 тисяч гривень військовим. Також доплати планують повернути працівникам ДСНС і поліцейським.

Відповідне рішення підтримали 277 народних депутатів. Але вже 11 числа до парламенту внесли законопроєкт, який тимчасово блокує повернення виплат військовим.

У документі йдеться про скасування рішення нардепів про схвалення виплат у 30 тисяч гривень для військових у тилу. Ініціатором законопроєкту є депутат від партії "Голос", секретар бюджетного комітету Володимир Цабаль.

    Грошові виплати військовослужбовців складаються з двох частин:

    • перша – це щомісячне грошове забезпечення, яке військові отримують відповідно до своєї посади, звання та вислуги років тощо;
    • друга — грошова винагорода, яка встановлена за ініціативою президента на період воєнного стану.

    Кому належать доплати 30 тис. грн, 50 тис. грн і 100 тис. грн:

    • 100 тис. грн – це для осіб, які перебувають безпосередньо на лінії зіткнення;
    • 50 тис. грн виплачуватимуть, якщо людина виконує бойове завдання у складі військового органу управління. Генштаб і головнокомандувач ЗСУ вирішуватимуть, де саме та територія, на якій виконується завдання. Це буде окремий перелік категорій;
    • виплати у 30 тис. грн отримують захисники, які виконують завдання в районах бойових дій, але не беруть участі в боях з окупантами, пропорційно до часу виконання, а також військові, які перебувають на бойовому чергуванні та відбивають повітряні атаки ворога, незалежно від району виконання завдання.

    Які змінились зарплати військових з 1 лютого

    З 1 лютого було збільшено щомісячне грошове забезпечення військовослужбовців ЗСУ, Нацгвардії та Держприкордонслужби до 20 100 грн. Для осіб рядового та начальницького складу ДСНС і Нацполіції – не менш ніж 17 тис. грн.

    Раніше ми розповідали, як військовому отримати відпустку. Також сайт Pro Гроші зазначав, які правила змінилися в українській армії.

    google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

    Стрічка новин

    Дивитися всі

    Ексклюзив редакції

    Дивитися всі
    Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.