Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Євро зводить з розуму? Який офіційний курс побачимо вранці 6 червня

Розбиралися, що відбувається на валютному ринку та яку гру веде державний регулятор на початку літа в умовах війни

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Курс долара в Нацбанку традиційно не змінився

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Ввечері 5 червня державний регулятор традиційно встановив офіційний курс валют на вівторок, 6 червня. Долар залишився на тому самому рівні.

Про це повідомляє офіційний сайт Національного банку.

Який офіційний курс на 6 червня

  • курс долара, традиційно, не змінився та становить 36,56 грн;
  • євро продовжив своє падіння та знизився ще на 25 копійок – його офіційний курс зафіксований на рівні 39,09 грн;
  • злотий також подешевшав на дві копійки у порівнянні з попереднім банківським днем – курс зупинився на позначці 8,72 грн.

Що буде з курсом долара протягом поточного тижня?

За словами експерта, протягом 5-11 червня не відбудеться якихось подій, які б призвели до карколомних змін курсу долара, як до позитивних, так і до негативних. Він зазначив, що наразі на стабільні показники курсу впливають кілька чинників:

  • позитиви місії міжнародного валютного фонду;
  • продовження надходження іноземних грошей в Україну;
  • відсутність подій, пов'язаних з активізацією бойових дій на фронті.

Тому виникає велика вірогідність того, що протягом наступного тижня курс долара майже не змінить свої показники. Я не думаю, що є якісь важелі чи причини, щоб він змінився дуже відчутно.
Олексій Плотніков

Олексій Плотніков

Доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України

Курсові коливання спостерігатимуться й надалі, але це не стане причиною для шаленого попиту або відчутних стрибків. Показники змінюватимуться лише в межах кількох копійок, тобто, курс долара не вийде за межі 37-38 гривень.

Що може призвести до суттєвих курсових змін?

Фінансовий аналітик Андрій Гойлов зазначив, що у травні відзначалося зростання обсягів підтримки гривні з боку НБУ. Негативне сальдо активних операцій Нацбанку (різниця між обсягами купівлі та продажу валют) на міжбанку становило 1,93 млрд доларів.

Останні 3 місяці спостерігалося зниження попиту на іноземні валюти щодо січня 2023 року. Цей показник почав зростати лише у травні. Сальдо активних операцій Нацбанку залишається негативним із моменту початку війни Росії проти України. Загалом, Нацбанк витратив на підтримку курсу гривні більше, ніж ЄС надав допомоги
Андрій Гойлов

Андрій Гойлов

Фінансовий аналітик компанії RoboForex

За його словами, знову виникли складнощі з роботою "зернової угоди", оскільки морським шляхом доставляється лише половина сільгосппродукції України. До того ж фактичне блокування порту "Південний" призводить до скорочення експорту агропродукції на понад 30%.

Якщо ситуація не стабілізується, то на готівковому ринку може знизитись пропозиція іноземних валют, а це може негативно позначитися на курсі гривні. Проте МВФ дуже позитивно налаштований та очікує на зростання ВВП України в межах 1-3% за підсумками року, – каже експерт.

Андрій Гойлов пояснив, що проблеми з експортом сільгосппродукції лише посилюють ситуацію, оскільки знижується виторг в іноземній валюті. Проте у короткостроковій перспективі НБУ з високою імовірністю забезпечить стабільність курсу гривні.

Раніше ми розповідали, що буде з курсом долара протягом червня 2023 року. Також ми писали, як події на фронті впливають на долар. Більше про курс валют в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.