Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Як українцям отримати пенсію за кордоном: інструкція

Є важливий нюанс, якмй треба пам'ятати пенсіонерам, що виїхали з України

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Право на нарахування пенсій мають всі без виключення пенсіонери

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Впродовж воєнного стану та протягом після його скасування українці отримуватимуть пенсії, незалежно від зареєстрованого місця проживання. При цьому можуть отримувати навіть ті, хто тимчасово виїхав за кордон.

Pro Гроші розповідають, що для цього потрібно.

Хто має право отримувати пенсію за кордоном

Згідно з роз’ясненням Верховної Ради України, громадяни, які виїхали за кордон через війну, можуть отримувати свої пенсійні та соціальні виплати від держави Україна тільки у тому разі, якщо до війни отримували ці виплати через установи банків.

У такому випадку вони можуть вільно користуватись за кордоном банківськими картками українських банків та отримувати свої виплати.

Що робити, якщо отримували пенсію через "Укрпошту"

У таких громадян виникають труднощі з отриманням соціальних виплат за кордоном. Український омбудсмен отримує чисельні звернення на "гарячу лінію" з цього питання.

Міністерства соціальної політики України дозволило людям, які отримували пенсію через "Укрпошту" змінити спосіб надходження виплат. Українці можуть відкрити рахунок у банку, на який отримуватимуть пенсії. При цьому зробити це можна перебуваючи за кордоном, тобто дистанційно.

Пенсіонеру доведеться відкрити платіжну картку через офіційний сайт або мобільний додаток банку. Варто бути готовим до того, що

при відкритті рахунку треба пройти відео ідентифікацію.
Крім відкриття банківського рахунку, пенсіонер повинен залишити заявку про зміну способу отримання пенсії через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду.

Для цього потрібно:

  • зайти в особистий кабінет за допомогою кваліфікованого електронного підпису (КЕП);
  • у розділі "пенсіонерам" перейти до підрозділу "внесення змін до пенсійної справи", де необхідно вибрати вкладку "заява на зміну способу виплати пенсії";
  • заповнити всі обов'язкові поля і прикріпити скан-копії наступних документів: паспорт, ідентифікаційний код, заяву з реквізитами з банківської установи – при переході на банк.

Анкету-заяву треба підписати за допомогою кваліфікованого електронного підпису (КЕП) і відправити до Пенсійного фонду. Результати зміни способу виплати будуть відображені в особистому кабінеті сайту електронних послуг Пенсійного фонду України у вкладці "Мої повідомлення".

Що буде, якщо не отримувати пенсію через пошту

Згідно українського законодавства, якщо пенсіонер не отримав кошти у поточному місяці, вони зараховуються на наступний.

Але, якщо кошти не отримуються 6 місяців, Пенсійний фонд або Управління праці та соціального захисту населення за своїм рішенням або рішенням інших органів можуть припинити виплати.

Раніше ми писали, в якій області пенсіонерам дарують по 5000 гривень на день народження. Також ми розповідали, як нараховуються пенсії для ФОП.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.