Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Як українцям нараховуватимуть страхові виплати у 2023 році: у Мінсоцполітики пояснили

Розповідаємо, як змінилася схема нарахування страхових виплат для українців

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Де українцям отримувати страхові виплати

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Як відомо, з 1 січня 2023 року функції фонду соцстрахування в Україні виконує Пенсійний фонд. Тож це означає, що уповноваженим органом в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування наразі є саме ПФУ.

У пресслужбі Міністерства соціальної політики розповіли, як тепер зміниться схема страхових виплат і що потрібно знати українцям.

Які страхові виплати здійснюватимуть органи Пенсійного фонду

Внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання:

  • допомога по тимчасовій непрацездатності – у розмірі 100% середньої заробітної плати (перші 17 днів коштом страхувальника, починаючи з 18 дня – коштом соціального страхування);
  • одноразова допомога в разі стійкої втрати професійної працездатності, призначається на підставі довідки МСЕК; розмір визначається в залежності від ступеня втрати професійної працездатності, із розрахунку 7 мінімальних заробітних плат, встановлених законом на день настання права потерпілому на страхову виплату;
  • щомісячні страхові виплати – встановлюються відповідно до ступеня втрати професійної працездатності та середньомісячної заробітної плати потерпілого перед настанням страхового випадку; мінімальний розмір призначеної щомісячної виплати потерпілому в перерахунку на 100% втрати працездатності не може бути меншим мінімальної заробітної плати, максимальний – не повинен перевищувати чотири мінімальні зарплати;
  • виплати у разі переведення на легшу, нижчеоплачувану роботу – за потерпілим зберігається його середньомісячна заробітна плата на строк визначений ЛКК або МСЕК (перші 14 днів доплата здійснюється коштом страхувальника, починаючи з 15 дня – коштом соціального страхування);
  • щомісячні виплати дитині, яка народилася з інвалідністю, внаслідок травмування на виробництві або професійного захворювання її матері під час вагітності, здійснюються до досягнення дитиною 18 років, або до закінчення навчання, але не більш як до досягнення 23 років у розмірі державної допомоги дітям з інвалідністю, а після у розмірі середньомісячної заробітної плати, що склалася на території області (міста) проживання таких осіб, але не менше від середньомісячної заробітної плати в країні на день набуття права на виплату.

Страхові виплати непрацездатним членам сім’ї у разі смерті потерпілого:

  • одноразова допомога сім’ї (40 розмірів мінімальної заробітної плати (268 000 грн)
  • одноразова виплата кожній особі, яка була на його утриманні (8 розмірів мінімальної заробітної плати (53 600 грн);
  • щомісячні страхові виплати (визначаються із середньомісячної заробітної плати потерпілого; сума виплат кожній особі, яка має на них право, визначаються шляхом ділення частини заробітної плати потерпілого, що припадає на цих осіб, на їх кількість).

У 2023 році зміняться умови для виходу на пенсію

Мова йде про збільшення обов'язкової кількості страхового стажу:

  • для виходу на пенсію у 60 років необхідно мати стаж у 30 років і більше;
  • люди зі стажем 20 років зможуть вийти на пенсію у 63 роки;
  • щоб вийти на пенсію у 65 років, достатньо мати 15 років стажу.

Раніше ми розповідали, чому пенсії деяких українців можуть скоротитися. Також ми розповідали, чому банки можуть відмовити клієнтам у кредиті.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.