Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Пенсії у деяких українців можуть cкоротитися – кого стосується

Є низка причин, через які українців можуть позбавити частини пенсій

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

У кого з українців і за що можуть відібрати частину пенсій

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Частину пенсії в українців можуть забрати за цілою низкою підстав. Наприклад, якщо у нарахуванні пенсійних виплат виникла переплата з вини пенсіонерів.

Про це повідомляє пресслужба Пенсійного фонду України.

Як і чому виникає переплата

Переплата — сума пенсії (з надбавками, підвищеннями, з сумою індексації й так далі), виплачена з різних причин понад розмір, визначений законодавством. Одна з основних причин виникнення переплат — пенсіонери не повідомляють органи Пенсійного фонду про працевлаштування.

Зокрема, у разі працевлаштування пенсіонера проведення перерахунку у разі збільшення розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність для обчислення мінімального розміру пенсії або доплати за наднормативний страховий стаж, законодавством не передбачено. Крім того, безробітним пенсіонерам, які утримують дітей до 18 років, держава додатково доплачує 150 грн.

Що загрожує пенсіонерам у разі виявлення переплати

Варто пам'ятати, що держава систематично звіряє дані із державними реєстрами загальнообов’язкового державного соціального страхування, юридичних та фізичних осіб-підприємців. Саме в рамках цієї процедури найчастіше виявляється факт працевлаштування пенсіонера.

Щоб уникнути переплат, українцям, які вийшли на пенсію, але знову влаштувалися на роботу, необхідно впродовж 10 днів повідомити про це органи Пенсійного фонду. Якщо ж під час звірки даних виявиться, що пенсіонер не повідомляв про своє працевлаштування, згадану вище надбавку більше не нараховуватимуть, а отримані надмірно ним кошти доведеться повернути.

Яку ще надбавку до пенсії можуть отримувати українці

Щомісячна надбавка у розмірі 10% від прожиткового мінімуму нараховується пенсіонерам, які отримали статус почесного донора крові. Наразі доплата становить 258,90 гривень на місяць. Розмір надбавки напряму залежить від розміру прожиткового мінімуму.

Отримати статус почесного донора крові в Україні можна якщо людина безплатно здала 40 разових максимально допустимих доз крові або 60 разових максимальних допустимих доз плазми крові.

Які документи потрібні для призначення пенсії

На пенсію за віком можуть претендувати громадяни, які досягли 60 років і мають необхідну кількість стажу (29 років у 2022 році та 30 років у 2023). Та це не все: у Пенсійному фонді вас попросять надати ще деякі документи, а саме:

  • копію паспорта;
  • ідентифікаційний код;
  • відомості про зарплату;
  • документ, що підтверджує стаж людини;
  • трудову книжку (за необхідності).

У разі потреби – копію свідоцтва про народження дитини, свідоцтва про укладення шлюбу, диплома про освіту тощо.

Раніше ми розповідали, кому з українців перерахують пенсії у 2023 році. Більше про пенсії, субсидії та інші соціальні виплати читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.