Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українцям змінять механізм компенсації за зруйноване житло: що пропонує держава

Розповідаємо, як українцям виплачуватимуть компенсацію за зруйноване житло

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Що зміниться у виплатах за зруйноване житло

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українцям, які втратили майно під час війни, будуть доступні два види компенсацій: грошова та у вигляді житлових сертифікатів.

Про це розповіла депутат Олена Шуляк.

За її словами, держава фінансуватиме будівництво нового житла тільки якщо сім'я у результаті бойових дій втратила приватний будинок, адже побудувати окрему квартиру – фізично неможливо, вона все одно буде у багатоповерховому будинку.

"Тому власник пошкодженого житла зможе отримати на вибір або сертифікат для купівлі чи інвестиції в будівництво квартири у будинку, або кошти на рахунок, які можна буде використати на відновлювальні роботи та придбання будівельних матеріалів на відновлення свого житла", – розповіла вона.

Шуляк пояснила, що можливість вибору для людей передбачили тому, що як правило, у них залишається ділянка і логічно було б відновити будинок саме на цій землі. Але є міста і села, у яких російські окупанти майже повністю зруйнували інфраструктуру. Тому деяким українцям надаватимуть сертифікати для придбання житла у іншому місці.

"Якщо на сертифікаті не вистачатиме коштів для купівлі у тому місті, де хоче людина, вона зможе самостійно доплатити і придбати житло", – зазначила Шуляк.

Вона також зауважила, що самі обиратимуть географічну локацію, щоби використати житловий сертифікат. Ключовим показником буде лише сума коштів: її зроблять рівною із вартістю втраченого житла.

"Тобто якщо вартість квартири, зруйнованої на Чернігівщині, схожа з вартістю нового житла на Тернопільщині — людина може обрати цей регіон", – підкреслила Олена Шуляк.

Крім того, за словами депутата, держава надаватиме людям власні або залучені кошти і не буде чекати на репарації від Росії.

Скільки українці отримують за зруйноване росіянами житло

В Україні вже надають компенсації громадянам, чиї будинки постраждали під час війни. Першими отримати допомогу, у розмірі до 60 000 гривень, на відновлення своїх домівок зможуть мешканці Кушугумської та Камишуваської громад, що у Запорізькій області. Щоби отримати гроші українці мають пред'явити два документи:

  • акт про пошкоджене житло;
  • право власності на житло.

Якщо цих документів немає, то виплат люди не отримають. Також для оформлення знадобляться такі документи:

  • паспорт;
  • ІПН;
  • ІПН членів сім'ї;
  • реквізити IBAN-рахунку.

Раніше ми розповідали, кому із українців можуть призначити додаткові виплати через війну. Також ми розповідали, як українці купували житло під час війни.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.