Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні скоротять зарплати бюджетникам: на скільки зменшаться доходи

Бюджетники у наступному році недоотримають 27% заробітної плати

Фото: Unsplash, РБК-Україна. Колаж: Pro Гроші

В Україні скоротять зарплати бюджетникам

Фото: Unsplash, РБК-Україна. Колаж: Pro Гроші

Український уряд у 2023 році планує зменшити посадові оклади працівників бюджетного сектору. Іншими словами, зарплати бюджетникам скоротять через вимогу Міжнародного валютного фонду.

Про це стало відомо з Меморандуму в рамках нової Моніторингової програми для України, опублікованого на сайті Міністерства фінансів.

У наступному році в Україні будуть здійснювати посилену фіскальну політику, тобто очікується збільшення податкових надходжень у державний бюджет. Це хороша новина з огляду на відмову МВФ надати черговий кредит. Нагадаємо, що українська влада розраховувала на позику від Міжнародного валютного фонду, але отримала відмову, оскільки не дає гарантій на повернення коштів.

Подальша платоспроможність країни під питанням, проте у Фонді пообіцяли, що за умови виконання деяких зобов’язань гроші все ж виділять. Потрібно тільки реалізувати умови Моніторингової програми, яка триватиме 4 місяці. Протягом цього часу представники МВФ спостерігатимуть за процесом і розумітимуть тенденцію – чи виконуються зазначені пункти.

Меморандум про економічну та фінансову політику підписали президент Володимир Зеленський, прем'єр-міністр Денис Шмигаль, голова Національного банку Андрій Пишний, міністр фінансів Сергій Марченко. Перелік підписантів дає зрозуміти, що виконання угоди має пріоритетне значення. Основна умова від МВФ – скоротити різницю між доходами у казну і бюджетними видатками.

Наразі велика частина доходів України витрачається на оборонний сектор, тобто потреби Збройних сил. На другому місці по витратам – соціальна допомога внутрішньо переміщеним особам та незахищеним верствам населення. Решту фінансують зовнішні надходження, а саме гранти і кредити. Тож Міжнародний валютний фонд зобов'язав Україну збільшити бюджетні надходження і зменшити видатки. Було прийняте рішення скоротити зарплати працівникам бюджетного сектору.

На скільки зменшиться зарплата

Зазначається, що загальне скорочення зарплатного фонду становитиме 27%. Економію зможуть здійснити двома шляхами: перший – зменшенням номінальних зарплат окремих категорій працівників у секторі, другий – скороченням кількості співробітників в організаціях, тобто звільненням людей.

"З огляду на обмеження, які постають перед нами, ухвалено непросте політичне рішення – зменшити видатки на оплату праці працівників бюджетного сектору на 27 відсотків у номінальному виразі порівняно з 2022 роком як шляхом зменшення заробітної плати окремим категоріям працівників, так і через обмеження загальної чисельності працівників", – йдеться у тексті Меморандуму.

Нагадаємо, що у грудні українські військовослужбовці отримають більше грошове забезпечення, виплати зростуть на 37% порівняно з листопадом. Як уточнила заступниця голови міністра оборони Ганна Маляр, збільшення виплат стало можливим завдяки деяким додатковим нарахуванням, але не уточнили, яким саме.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що буде з зарплатами українців у 2023 році. Також ми повідомляли, що українським військовим перерахують зарплати.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.