Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Військові зможуть отримувати більше? Чи буде підвищення виплат у 2023 році

Якщо військовослужбовець бере участь у бойових діях, то він отримує більше 30 тисяч гривень на місяць

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Щомісячні нарахування військових діляться на дві категорії

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українським військовослужбовцям на 30% збільшили виплати на початку весни 2022 року. Це передбачає щомісячні премії та надбавки за специфіку проходження служби. Однак більшість українців цікавить питання про те, чи буде підвищення цих виплат у 2023 році.

Про це пишуть Факти ICTV.

У 2023 році винагорода для військовослужбовців може залишиться без змін.

"З початком повномасштабної агресії усі військові формування збільшилися у своїй кількості. Мобілізація відбулася не лише до ЗСУ, а й до Державної прикордонної служби та інших складових. Тому говорити про збільшення заробітних плат, на превеликий жаль, навряд чи ми можемо", – каже народний депутат, член комітету ВРУ з питань нацбезпеки, оборони та розвідки, представник президента у Верховній Раді України Федор Веніславський.

Наразі на оборонний сектор країни виділяють 43% від загальної суми бюджету. Сам же оборонний бюджет України розділили на дві складові, а саме:

  • перша – заробітні плати та грошове утримання військовослужбовців, соціальні гарантії, пов’язані з пораненням і загибеллю військовослужбовців для родин;
  • друга – це військова техніка та озброєння, матеріально-технічне забезпечення.

Виходить, що скорочення додаткових грошових винагород для військовослужбовців у 2023 році не передбачається. Але чи буде підвищення зарплат військовим у поточному році, наразі достеменно невідомо.

Скільки на сьогодні отримують військові

Постановою Кабміну від 28 лютого 2022 року №168 запроваджено нарахування додаткових грошових винагород військовослужбовцям, які проходять службу в лавах української армії під час дії воєнного стану. Вони отримують від 30 до 100 тис. грн.

Щомісячні нарахування діляться на дві категорії:

  • грошове забезпечення яке нараховується відповідно до посади, звання та вислуги;
  • винагорода, запроваджена президентом на період дії воєнного стану.

Якщо військовослужбовець бере участь у бойових діях, то він отримує 100 тис. грн щомісяця. Якщо ж військовий не залучається безпосередньо до ведення бойових дій, то йому нараховується 30 тис. грн на місяць.

Чи стягуються аліменти з додаткової винагороди військових

Раніше ми писали, що військові теж повинні сплачувати аліменти на своїх дітей, якщо не проживають з ними. Однак сума виплат може змінюватися, адже вона залежить напряму від доходу людини.

Згідно з постановою Кабміну (від 26 лютого 1993 року №146) затверджено перелік видів доходів, які враховуються при визначенні розміру аліментів. Раніше військовослужбовці платили виплати лише зі своєї зарплати, однак у 2022 році відбулись зміни.

Відтепер військовослужбовці мають виплачувати аліменти з усіх видів грошового забезпечення. Це не поширюється лише на ті винагороди військовослужбовця, які не є постійними.

Раніше ми розповідали, які категорії чоловіків можуть виїхати за кордон під час воєнного стану. Також ми писали, у якому випадку повістка вважається незаконною.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.