Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Мобілізація в Україні: у якому випадку повістка вважається незаконною

Памʼятайте, якщо ви отримали повістку, то це не означає, що вас одразу відправлять на фронт для проходження військової служби

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні триває мобілізація

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні триває мобілізація, а це означає, що повістку можуть отримати усі чоловіки призовного віку від 18 до 60 років. Однак варто зазначити, що її мають вручати офіційно з дотримання низки вимог.

Про це розповів адвокат Андрій Новак в ефірі "Сніданку з 1+1".

Коли вручення повістки вважається незаконним:

  • повістку передали через родичів, хоча її мають вручити особисто людині;
  • повістку наклеїли на дверях чи кинули в поштову скриньку;
  • надіслали повістку смс-повідомленням або повідомили про неї телефонним дзвінком.

Ви можете оскаржити вручення повістки, якщо вам її дали на блокпосту, у кафе, торговому центрі чи метро, а також якщо ви отримали документ через порушення комендантської години.

Якщо ж ви відмовляєтеся отримати повістку, то представники військкомату повинні скласти акт. В цей час обовʼязково повинні бути присутні двоє свідків. Після цього інформацію передають до центру комплектування. Однак памʼятайте, що якщо ви відмовилися без поважної на це причини, то вам може загрожувати адмінвідповідальність.

Хто повинен видавати повістки:

  • співробітники центрів комплектування;
  • роботодавці;
  • керівники навчальних закладів;
  • представники органів місцевого самоврядування.

Змушувати — це незаконно

Представники військкомату не можуть примусово доставляти військовозобовʼязаних до ТЦК навіть, якщо в країні війна. Це протизаконно. Тобто після вручення повістки ніхто не зобов’язаний одразу з’явитися за викликом.

Якщо ж ви ухиляєтеся від мобілізації, то вас можуть доставити до поліцейського відділку для складання протоколу про адміністративне порушення. Однак зверніть увагу, що до військкомату вас у такому випадку не мають доставляти.

Також правоохоронці можуть відкрити кримінальне провадження, якщо людина пройшла медкомісію, отримала виклик на виїзд до місця служби й не з’явилася.

Повістка в "Дії"

Надсилати повістку через застосунок "Дія" неможливо. Для цього ви маєте поставити підпис, що отримали її. Крім того, людина може просто видалити застосунок.

Повістка не означає негайне відправлення на фронт

Памʼятайте, що коли ви отримали повістку, то це не означає, що вас одразу відправлять на фронт чи в будь-яке інше місце для проходження військової служби. В більшості випадків викликають таким чином до центрів комплектування, щоб внести актуальні дані про військовозобов’язаного.

Раніше ми вже пояснювали, з якої причини українцям вручають повістки на вулиці. Також ми розповідали, хто може потрапити на службу в 60 років і старше.

Більше про мобілізацію в Україні ви можете прочитати в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.