Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Допомога під час війни: українцям пообіцяли додаткові виплати від держави

Розповідаємо, хто з українців отримає гарантовані виплати від держави

Фото: Укрзалізниця, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українцям платитимуть після евакуації з деокупованих територій

Фото: Укрзалізниця, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українцям після евакуації з деокупованих територій планують виплачувати грошову підтримку від держави.

Про це повідомили у пресслужбі Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

Зазначається, що дорослим нараховуватимуть 2 тисячі гривень, а на дітей та людей з інвалідністю – 3 тис. грн.

"Мінреінтеграції ініціює внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України № 1195, які спрямовані на вдосконалення механізму виплат особам, котрі евакуюються зі звільнених територій", – йдеться у повідомленні.

У відомстві додають, що гарантовані грошові виплати зможуть отримувати як громадяни, які виїжджають евакуаційними потягами, так і ті, хто виїжджав спеціальними евакуаційними автобусами.

Крім того, щоби уникнути незаконних спроб декого з евакуйованих отримати одноразову виплату кілька разів, Укрпошта створить програму верифікації громадян, які евакуюються.

Спрощені умови для ВПО

Іноді українцям вкрай важко оформити статус ВПО на дитину через відсутність паспорта. Тому у Мінреінтеграції розробили відповідний законопроєкт, який дозволить спростити процедуру реєстрації нового місця проживання. Таким чином батькам вдасться отримувати фінансову допомогу не тільки на себе, але й на дітей.

"Діти, які є переселенцями, при отриманні паспорта не мають зареєстрованого місця проживання, а тому отримання довідки ВПО та державної допомоги для них є великою проблемою", – уточнили представники Міністерства.

Щойно законопроєкт ухвалять, більше не виникатиме складнощів з отриманням певних пільг. Дітей реєструватимуть за місцем тимчасового проживання дорослих.

Хто із ВПО не залишиться без допомоги у 2023 році

Попри війну, українська влада продовжує виплачувати грошову допомогу українцям. Так, у 2023 році громадяни можуть розраховувати на виплати у розмірі 3 000 гривень для дітей та осіб з інвалідністю та 2 000 гривень для всіх інших осіб.

Право на отримання щомісячної грошової допомоги є у таких категорій громадян:

  • особи, які виїхали з населених пунктів, що включені до переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих;
  • особи, які мають непридатне для проживання або зруйноване житло і подали до 20 травня 2022 року заявку на відшкодування відповідних втрат, зокрема через портал "Дія";
  • особи, які мають документальне підтвердження від органів місцевого самоврядування факту пошкодження або знищення нерухомого майна через бойові дії, терористичні акти, диверсії, спричинені російською агресією;
  • особи, які отримували щомісячну адресну допомогу ВПО для покриття витрат на проживання станом на 24 лютого 2022 року;
  • особи, які повторно перемістились із тимчасово окупованих територій або територій, на яких ведуться бойові дії після 24 лютого 2022 року.

Раніше ми розповідали, що деякі українці можуть отримати гроші від Норвезької ради у справах біженців. Також ми пояснювали, як ВПО підтвердити страховий стаж, якщо трудова книжка в окупації.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.