Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Visa та Mastercard: якою карткою вигідніше розраховуватися

Різниця між картками буде значною під час розрахунків за кордоном

Фото: Pexels, Mastercard, Visa. Колаж: Pro Гроші

Картка Mastercard вигідніша в Європі, а Visa – у США

Фото: Pexels, Mastercard, Visa. Колаж: Pro Гроші

Дві найпоширеніші платіжні системи в Україні – це Visa та Mastercard. Картки обох систем приймають практично в усьому світі і вони надають схожі послуги, програми лояльності та ціни на обслуговування. Водночас, між ними є важлива відмінність.

Сайт Pro Гроші розповідає, чим відрізняються картки Visa та Mastercard.

Насамперед, пояснимо, що таке платіжна система. Це фінансова компанія (зазвичай транснаціональна корпорація), яка займається обробкою електронних платежів. Її логотип розміщують у нижньому правому кутку лицьової сторони картки. Платіжні системи прийнято поділяти на міжнародні та локальні.

Visa та Mastercard – міжнародні. Обидві вони з’явилися спочатку у США. Користуючись ними в Україні ви не помітите особливої різниці. Однак вона буде помітна під час ваших подорожей за кордон.

Основна відмінність між Visa та Mastercard

Mastercard більше працює на європейському ринку, а базова валюта для розрахунків у цій системі – євро. Тому вважається, що цими картками краще платити в Європі.

Visa зручніша під час використання у США, адже базова валюта цієї платіжної системи – американський долар. Треба пам’ятати, якщо ви розраховуєтесь карткою Visa у Європі, ваш банк може провести подвійну конвертацію валюти та внаслідок цього взяти з вас подвійну комісію.

Пояснимо це на більш конкретному прикладі. Якщо ви подорожуєте Європою з гривневою карткою, а то платити за товари та послуги доведеться в євро. Конвертація проводиться таким чином:

  • для картки Visa – "гривня – долар – євро";
  • для картки Mastercard – "гривня – євро".

Тому зрозуміло, що використовуючи Mastercard, ви знижуєте свої витрати. А ось з картою Visa доведеться заплатити комісію двічі – банку та платіжній системі.

Якщо ж ви подорожуєте Європою з картою в євро, то конвертація буде такою:

  • Visa – "євро – долар – євро";
  • Mastercard – конвертація відсутня.

Тобто у цьому випадку краще використовувати рахунок Mastercard у євро, адже українцю не потрібно платити подвійну комісію. А власники Visa платять подвійно.

У США за товари та послуги розраховуються доларами. Якщо у вас доларова картка, то конвертацією буде такою:

  • Visa – конвертація відсутня;
  • Mastercard – "долар – євро – долар".

Тому у США вигідніше користуватися карткою Visa.

Тож, збираючись у подорож за кордон, потрібно враховувати валюту, якою будете розраховуватися, щоб кожне зняття грошей з картки вдаряло по вашому гаманцю не так помітно.

Раніше ми писали, що в Україні випустили першу картку, яка розраховується криптовалютою. Також сайт Pro Гроші писав, як зняти готівку з картки Monobank.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.