Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Випускники військових вишів можуть отримати грошову допомогу – кого стосується

Зазначається, що контракт про навчання укладається між громадянином і державою, від імені якої діє МОУ, для встановлення правових відносин між сторонами під час проходження військової служби курсантами ВВНЗ

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Одноразова грошова допомога для випускників військових ВНЗ

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

До військ регулярно надходять запити щодо порядку виплат військовослужбовцям – випускникам вищого навчального закладу, військового навчального підрозділу закладу вищої освіти (ВВНЗ) одноразової грошової допомоги після укладання першого контракту про проходження військової служби. Саме тому фахівці Департаменту соціального забезпечення Міністерства оборони України підготували роз’яснення щодо умов і порядку виплати такої ОГД військовослужбовцям.

Про це повідомляє АрміяInform.

Кому виплачується ОГД

Військовослужбовцям, які уклали перший контракт про проходження військової служби у випадках, визначених пунктом 18 Положення про проходження громадянами України військової служби у ЗСУ, затвердженого Указом Президента України від 10 грудня 2008 року № 1153/2008, виплачується одноразова грошова допомога (ОГД) у розмірах, встановлених підпунктом 8 пункту 6 постанови Кабінету Міністрів України від 30 серпня 2017 року № 704 "Про грошове забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу та деяких інших осіб" (постанова № 704), на умовах, визначених розділом ХХІІ Порядку виплати грошового забезпечення військовослужбовцям Збройних Сил України та деяким іншим особам, затвердженого наказом Міністерства оборони України від 07.06.2018 № 260 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 26.06.2018 за № 745/32197 (Порядок).

ОГД для офіцерів резерву та слухачів медакадемії

З огляду на сьогоднішню специфіку проходження військової служби виплату ОГД пропонується також здійснювати:

  • особам офіцерського складу (з-поміж курсантів, які перед зарахуванням на навчання не перебували на військовій службі або проходили строкову військову службу), які після закінчення ВВНЗ у 2023 році зі ступенем освіти "бакалавр" уклали перший контракт про проходження військової служби та прийняті на військову службу за контрактом осіб офіцерського складу й на період вступних випробувань та конкурсного відбору для здобуття ступеня вищої освіти "магістр" призначені на посади "офіцер резерву" відповідного підрозділу резерву ВВНЗ та розпочали виконання обов’язків за цими посадами;
  • громадянам України, які після закінчення цивільних вищих навчальних закладів уклали перший контракт про проходження військової служби, були прийняті на військову службу за контрактом осіб офіцерського складу та призначені на посади до Української військово-медичної академії з присвоєнням відповідного військового звання.

Курсантам ОГД не виплачується

Курсантам ВВНЗ у разі укладання ними контракту про проходження військової служби (навчання) у Збройних Силах України ОГД не виплачується.

Хто з військових може подвоїти свою зарплату

Раніше ми вже писали, що роботодавець військовослужбовців, що знаходяться на службі, може залишити за ними їхнє колишнє місце роботи й відповідно продовжувати платити зарплату.

Тож, якщо роботодавець вирішить й надалі платити своєму працівнику на службі, той зможе паралельно отримувати й грошове забезпечення за службу, й зарплату зі своєї цивільної роботи.

Якщо вас зацікавила ця інформація, то більше деталей ви зможете дізнатися у нашому матеріалі за посиланням.

Раніше ми також пояснювали, що треба знати про відпустку у військових. Також ми розповідали, куди звертатися військовим у випадку поранення.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.