Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Перекомісія людей з інвалідністю: як оскаржити рішення медекспертизи під час війни

Є кілька способів, як українці можуть оскаржити рішення МСЕК про призначення групи інвалідності

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці можуть оскаржувати рішення МСЕК

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Якщо українець не погоджується з рішенням, яке прийняла медико-соціальна експертиза (МСЕК) щодо встановлення інвалідності, таке рішення можна оскаржити.

Про це повідомили у Міністерстві охорони здоров’я (МОЗ).

Як відбуваються огляди людей з інвалідністю під час війни

Повторні огляди не проводяться на весь час дії воєнного стану та впродовж 6 місяців після його припинення. При цьому всі виплати та пільги для людей з інвалідністю зберігаються.

Крім того, на період дії воєнного стану на території України процедура проведення медико-соціальної експертизи (МСЕК) спрощена. Нині МСЕК здійснює свої функції за принципом екстериторіальності. Тобто, якщо людина не може особисто прибути на огляд, то експертна комісія може прийняти рішення про встановлення інвалідності заочно на підставі направлення лікарсько-консультативної комісії.

Як оскаржити рішення МСЕК

Якщо українця не влаштовує рішення, яке прийняла комісія, його можна оскаржити протягом одного місяця. Для цього існує кілька способів:

  • Можна звернутися до самої комісії або центральної чи обласної комісії з письмовою заявою. Після цього буде проведений повторний огляд і винесене нове рішення.
  • Якщо ж відмовлять повторно, то таке рішення можна оскаржити у центральній МСЕК МОЗ України.
  • У складних випадках людей, які звертаються для встановлення інвалідності, можуть направляти для проведення обстеження до клініки Українського державного науково-дослідного інституту медико-соціальних проблем інвалідності (місто Дніпро) та Науково-дослідного інституту реабілітації інвалідів (місто Вінниця).

Після обстеження науково-дослідні установи складають консультативні висновки, які для комісії мають рекомендаційний характер.

Рішення комісій усіх рівнів можна також оскаржити в суді в установленому законодавством порядку.

Якщо під час проходження медико-соціальної експертної комісії порушують ваші права, зокрема вимагають гроші за проходження МСЕК, необхідно звертатися телефоном на "гарячу" лінію МОЗ: 0 800 60 20 19.

Раніше ми писали про те, чи можуть мобілізувати людей з інвалідністю ІІІ групи. Також ми розповідали, хто може отримати пенсію за догляд за людиною з інвалідністю.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.