Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Як військовим в Україні нараховують виплати: в Кабміні пояснили механізм

Винагорода військовому призначається на підставі наказу командира частини

Фото: Zelenskiy/Official, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Військові в Україні можуть отримати до 100 тисяч гривень

Фото: Zelenskiy/Official, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Кабінет Міністрів України видав постанову №168 про "Питання деяких виплат військовослужбовцям, особам рядового і начальницького складу, поліцейським та їх сім'ям під час дії воєнного стану", якою визначають розмір грошової винагороди та підстави здійснення виплат.

Текст документа опублікований на сайті Верховної Ради.

Розмір грошового забезпечення визначають на підставі фактичного підтвердження участі військовослужбовця у бойових діях, оскільки керівник військової частини повинен обов'язково надати повний перелік виконаних бойових розпоряджень. До 100 000 грн за місяць можуть отримати службовці, які беруть безпосередню участь в бойових діях або здійснюють заходи із забезпечення національної безпеки та оборони. Точну суму пропорційно вираховують залежно від кількості днів.

30 000 грн виплачують іншим військовим, починаючи з дня прийняття на службу до дня виключення зі списку особового складу військової частини (внаслідок звільнення). 100 000 грн призначають особам рядового і начальницького складу територіальних воєнізованих формувань Державної кримінально-виконавчої служби.

Щоб претендувати на виплату, командир або керівник вищого органу військового управління має видати наказ до 5 числа поточного місяця за минулий період з обґрунтуванням підстав для здійснення додаткового грошового нарахування. Під час воєнного стану винагорода у 100 000 грн розповсюджується на військовослужбовців, які загинули внаслідок отримання поранень і травм, захоплені в полон (окрім випадків добровільної здачі), або котрі отримали сильні поранення і перебувають на лікуванні.

Хто не отримає зарплатню такого розміру

У наказ про виплату не можна включати військовослужбовців, які дезертирували, тобто самовільно покинули територію військової частини. Якщо особа відбуває покарання за вчинене порушення або її усунули від виконання службових обов'язків, виплата також не призначається за той місяць, коли відбуваються каральні дії.

У список не можна включати людей, які вживали алкогольні, наркотичні чи психотропні речовини під час проходження військової служби, або виконували обов'язки в неадекватному стані. Випадки спричинення собі тілесних ушкоджень також відносять до підстав відмови у фінансовому нарахуванні.

Військовослужбовці, які беруть участь у міжнародних операціях з підтримання безпеки або проходять службу у багатонаціональних органах військового управління за кордоном, теж позбавлені грошової винагороди. Нарешті, відповідно до українського законодавства, під час відпустки фінансове забезпечення не зберігається, тому за період, коли особа перебувала поза межами військової частини, кошти не нараховують.

Раніше сайт Pro Гроші писав, коли заброньованого працівника можуть призвати на службу. Також ми повідомляли, що Залужний підтримав посилення відповідальності за дезертирство.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.