Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Виплати українцям хочуть "оцінити на адекватність" – як вони можуть змінитися

В Мінсоцполітики попередили про плани кардинально змінити підхід до призначення допомоги громадянам

Фото: Укрзалізниця, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні хочуть змінити підхід до виплат

Фото: Укрзалізниця, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

У Міністерстві соціальної політики планують переглянути механізм призначення фінансової допомоги від держави українцям. Кожну виплату планують "оцінити на адекватність".

Про це розповіла профільна міністерка Оксана Жолнович в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна".

За її словами, про скасування виплат не йдеться. Однак підхід до цього питання має змінитися.

"Коли ми сформуємо достатню кількість послуг, коли 80% населення буде охоплено послугами, людей будуть якісно супроводжувати й вони вийдуть зі складних життєвих обставин, тоді виплати самі по собі можна зменшити, тому що люди підуть в економічну активність", – пояснила Жолнович.

Водночас вона зазначила, що паралельно з цим процесом відомство проводить верифікацію виплат на економічну спроможність і доцільність.

Як може змінитися підхід до призначення виплат

За словами Жолнович, мають бути чітко визначені критерії, за яких випадків призначати виплати, а за яких – ні. Це будуть переважно дві складові:

  • бідність, коли людину треба підтримати, щоб вона вижила, але водночас допомогти стати економічно самостійною;
  • догляд, який потрібний людині впродовж життя.

При цьому міністерка зауважила, що соціальні виплати є у кожній державі. Однак в Україні вони часто занадто фрагментовані, заплутані, і мають незрозумілі підстави надання.

Завданням уряду Жолнович назвала уніфікацію виплат. Тобто їх буде дві-п'ять, але зрозумілих і достатніх, для того, щоби підтримати людину у складних життєвих обставинах. Наприклад, якщо вона втратила житло чи роботу.

"Водночас ми маємо одразу людей не обманювати, а чітко казати, що у твоєму випадку є рік для того, щоб стати на ноги. Рік держава надаватиме підтримку, але людина також має зробити певні кроки – перенавчатися, шукати роботу, організовувати власну справу", – пояснила міністерка.

Вона додала, що абсолютно усіх українців не будуть позбавляти соціальних виплат. Водночас їх оцінять "на адекватність" та призначатимуть тим, кому вони справді потрібні.

Хто в жовтні отримає виплати відразу за кілька місяців

Через проблеми із фінансуванням виникли затримки з виплатами громадянам, які прихистили внутрішніх переселенців. Однак нещодавно уряд виділив понад 100 мільйонів гривень, щоб "погасити" заборгованість перед українцями.

Сума цих виплат становить 450 гривень на місяць за проживання однієї внутрішньо переміщеної особи у теплий період року та 900 гривень – під час опалювального сезону. Та ці виплати з червня призупинили через недостатнє фінансування. Тепер їх мають відновити із погашенням усіх заборгованостей.

Раніше ми писали про те, що буде з соціальними виплатами у 2024 році. Також ми розповідали, чому переселенці ризикують втратити виплати.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.