Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Родини загиблих держслужбовців та медиків отримають грошову допомогу: скільки виплатять

Згідно із законопроєктом, певні категорії українців можуть розраховувати на грошову допомогу від держави

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Яку допомогу від держави отримають родини загиблих або поранених

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні 20 березня 2023 року ухвалили законопроєкт, який передбачає одноразову виплату родинам держслужбовців, медиків, комунальників та журналістів у разі їх загибелі або поранення під час проходження публічної служби.

Про це йдеться в законопроєкті №7353.

Відповідний документ визначає суми одноразової грошової допомоги особам, уповноваженим на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, працівникам об’єктів критичної інфраструктури, журналістам або членам їх родин:

  • у разі загибелі, що настала внаслідок поранення (контузії, травми) — 1 000 000 гривень;
  • у разі встановлення групи інвалідності від III до I, що настала внаслідок поранення (контузії, травми) в розмірі від 200 000 до 800 000 гривень.

"Законопроєкт передбачає виплату одноразової грошової допомоги за шкоду життю та здоров’ю, завдану спричиненими військовою агресією проти України пораненням або загибеллю під час проходження публічної служби, виконання обов’язків на об’єктах критичної інфраструктури та здійснення журналістської діяльності", – зазначили в уряді.

Відомо, що для реалізації даних виплат державою передбачена можливість залучення додаткових коштів, що надходять до бюджету від міжнародних організацій, донорів, в т.ч. у формі грантів та безповоротної допомоги.

Як хочуть змінити призначення допомоги родинам загиблих військових

Відповідний закон дає загальний перелік осіб, які можуть претендувати на отримання одноразової грошової допомоги. Проте у цей список не включені повнолітні діти, які мають безпосереднє відношення до загиблого службовця.

Тому у законопроєкті №9117 пропонують внести зміни в законодавство, аби дати змогу повнолітнім дітям також претендувати на частину виплат.

Відомо, що сума в розмірі 15 мільйонів гривень не виплачується членам сім’ї в повному обсязі за один раз. Гроші ділять на частини:

  • спочатку нараховують 1/5 від призначеної суми, тобто 20%;
  • залишок родина отримує щомісяця протягом 40 наступних місяців рівнозначними частинами.

Раніше ми розповідали, як змінять правила нарахування субсидій. Також ми писали, що ветерани війни по-новому отримуватимуть грошові виплати.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.