Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ветерани війни по-новому отримуватимуть грошові виплати – що відомо

Розмір та порядок виплат встановлюватиме Кабінет Міністрів України

Фото: Генштаб ЗСУ, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні змінили дату виплати ветеранам війни

Фото: Генштаб ЗСУ, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні народні депутати на засіданні Верховної Ради, яке відбулося 20 березня, проголосували за зміну дати грошової виплати ветеранам війни.

Про це повідомив Ярослав Железняк в Telegram-каналі.

Зазначається, що для ветеранів війни запровадять виплати грошової винагороди до Дня незалежності України, тобто до 24 серпня. Нагадаємо, у вересні минулого року Верховна Рада в першому читанні ухвалила відповідний законопроєкт №7295, яким дату щорічної виплати перенесли на день, коли відзначають державне свято – День захисників та захисниць України. Але в порівняльній таблиці до закону вказано нові зміни дати. Раніше кошти нараховували до 5 травня. Порядок процедури та розмір забезпечення встановлюватиме Кабінет Міністрів.

"Метою ухвалення закону є вшанування мужності та героїзму захисників незалежності та територіальної цілісності України, сприяння подальшому зміцненню патріотичного духу у суспільстві", – коментувала рішення про зміну дати народна депутатка Олена Мошенець.

Втім КМУ досі не прийняв відповідну постанову про конкретні суми виплат. Цьому заважала саме правова дилема – відсутність схваленого законопроєкту, який могли змінити в будь-який момент або навіть не розглядати на порядку денному в поточному році.

Плюс відомо, що в державному бюджеті на 2023 рік видатки на покриття цих потреб зменшили: 1,120 млрд грн у порівнянні з 1,382 млрд грн у 2022 році. Враховуючи попередні роки, можна сподіватися, що розмір виплат Кабінет Міністрів встановить за кілька місяців до моменту отримання коштів ветеранами війни.

Скільки виплачували у 2022 році

7 травня 2022 року український уряд затвердив Постанову № 540, якою встановив виплату фінансів із державного бюджету для визначених категорій. Особи з інвалідністю, які мають статус ветеранів війни, отримали:

  • 1 група інвалідності – 4 421 грн;
  • 2 група інвалідності – 3 906 грн;
  • 3 група інвалідності – 3 391 грн.

Також щорічну разову грошову допомогу нарахували в таких розмірах:

  • учасникам бойових дій, постраждалим учасникам Революції Гідності та колишнім неповнолітнім в’язням концентраційних таборів, гетто – 1 491 грн;
  • особам з особливими заслугами перед Батьківщиною – 4 421 грн;
  • членам сімей загиблих внаслідок війни військових, померлих учасників бойових дій, учасників війни та жертв нацистських переслідувань, визнаних за життя особами з інвалідністю внаслідок загального захворювання, трудового каліцтва – 966 грн;
  • учасникам війни та колишнім в’язням концентраційних таборів, гетто, інших місць примусового тримання – 612 грн.

Виплати здійснюють органи Пенсійного фонду та структурні підрозділи з питань соціального захисту населення.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що правила виплати субсидій знову зміняться. Також ми повідомляли, що виплати у разі поранення можуть отримати не всі військові, та розповідали, кому можуть відмовити у компенсації.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.