Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Виплати сім'ям загиблих військовослужбовців: що треба знати

Наголошується, що родичі загиблого не повинні проживати на території Росії чи в Білорусі, а також не можуть бути засуджені за державну зраду, колабораційну діяльність чи пособництво Росії

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Виплати для родин загиблих військових

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

В Україні триває повномасштабна війна. Щодня через військову агресію Росії гинуть і цивільні, і військові. Військовослужбовці, які наразі захищають нашу державу, мають право на виплати та пільги. Зокрема, родина кожного українського військовослужбовця, який загинув на війні за незалежність України, має право отримати компенсацію – одноразову грошову допомогу у розмірі 15 млн грн. Це право забезпечує постанова Кабміну №168 від 28 лютого 2022 року.

Детальніше про виплати розповіли Факти ICTV.

Виплати за загиблого військового 2023: хто може отримати

За словами адвоката Михайла Козачука, грошова допомога сім'ї загиблого військового розподіляється рівними частинами на всіх отримувачів, які зазначені в статті 16 Закону України Про соціальний та правовий захист військовослужбовців і членів їхніх сімей.

Отримати виплату за загиблого воїна можуть:

  • батьки (мама й тато);
  • дружина або чоловік, які не одружилися вдруге;
  • діти до 18 років;
  • діти, старші 18 років, якщо вони або інваліди дитинства, або здобули інвалідність до досягнення ними повноліття;
  • утриманці загиблого.

Зазначається, що родичі, які мають право на отримання виплат, можуть від них відмовитися на користь іншого члена сім'ї. Якщо хтось із членів родини відмовляється від виплат, або не звернувся за нею протягом трьох років, то їхня частка розподіляється між іншими, хто має право на цю компенсацію.

Які документи знадобляться для отримання виплат

Після сповіщення про загибель військкомати або військова частина мають видати родичам свідоцтво про смерть.

Після отримання свідоцтва про смерть, можна починати збирати необхідні документи. Після цього родина має звернутися до військового керівництва загиблого, щоб отримати додаткові документи.

Протягом 10 днів командир військової частини передає родичам загиблого:

  • Витяг з наказу про виключення загиблого зі списку особового складу військової частини.

  • Документ, що свідчить про причини та обставини загибелі військового.

  • Витяг з особової справи про склад родини військовослужбовця.

Після отримання цих документів члени родини мають звернутися до районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки незалежно від місця реєстрації.

Там вони подають заяву про призначення виплати та пакет документів, зокрема:

  • документи, які підтверджують загибель військового та обставини;

  • особисті документи особи члена родини, яка претендує на виплату;

  • документи, які підтверджують родинні зв’язки із загиблим (свідоцтво про шлюб, свідоцтво про народження дітей, копію свідоцтва про народження загиблого, копія рішення суду або нотаріально посвідченого правочину, що підтверджуватиме факт перебування заявника на утриманні загиблого).

Якщо є судові рішення про опіку чи батьківське піклування – їх теж варто подати.

Чи є в Україні виплати за військових, які зникли безвісти

Ми вже писали раніше, що сім'ї військовослужбовців, які зникли безвісти в зоні бойових дій мають повне право на отримання грошового забезпечення, адже це передбачено законом.

Для цього потрібно звернутися належним чином до командування частини. До виплат членам сім'ям військовослужбовця, який зник безвісти, відноситься грошове забезпечення, яке закріплене за військовослужбовцем та додаткова винагорода у розмірі 100 тисяч гривень на місяць. Додаткова винагорода у розмірі 100 тисяч гривень, ділиться між членами сім‘ї, які претендують на таку винагороду.

Для оформлення таких виплат сім'я військовослужбовця повинна звернутися до місцевого територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

Раніше ми вже писали, що робити військовим, якщо вони не отримали "бойові". Також ми пояснювали, які військові мають право на компенсацію.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.