Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Винагорода військовим 30 і 100 тисяч: чи вплинуть виплати на розмір пенсії

Пенсійне забезпечення розраховують на основі доходів, тож постає питання, чи вплине додаткова винагорода на суму пенсії

Фото: Генштаб ЗСУ, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Пенсії для військових вираховують з грошового забезпечення

Фото: Генштаб ЗСУ, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

З початку повномасштабного вторгнення деякі військовослужбовці отримували додаткову винагороду в розмірі 30 і 100 тисяч гривень. Відповідно до законодавства, пенсії обчислюються з розміру грошового забезпечення військових.

Про це йдеться у ст. 43 ЗУ "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та членів їх сімей".

Згідно документу, представники рядового, сержантського, старшинського та офіцерського складів мають право на обчислення пенсії з сум, отримуваних на військовій службі. Враховуються наступні нарахування:

  • оклад за посадою;
  • доплата за військове (спеціальне) звання;
  • відсоткова надбавка за вислугу років;
  • щомісячні додаткові види грошового забезпечення та премії.

Це вичерпний список складових, які беруть до уваги враховуються при обчисленні пенсії військовим. Але серед них не йде мова про виплати 30 і 100 тисяч гривень. Адже вони не носять постійний характер, а виплачуються тимчасово, враховуючи участь в активних воєнних діях і виконання бойових завдань.

Які види пенсій існують для військовослужбовців

Українські військові можуть розраховувати на пенсію:

  • за вислугу років;
  • по інвалідності;
  • у разі втрати годувальника.

Перший вид забезпечення застосовують за кількох умови. Перша – особа звільнилася зі служби і незалежно від віку має вислугу 25 років і більше. Друга – людині на момент звільнення виповнилося 45 років і вона має страховий стаж 25+ років (з них 12,5 років – служба в силових структурах).

Пенсію по інвалідності можуть призначити в таких випадках:

  • інвалідність настала в період проходження служби або не пізніше трьох місяців після звільнення;
  • інвалідність виникла після тримісячного терміну, але її спровокувала хвороба, травма, каліцтво, контузія, отримані в період військової служби.

Членам сім’ї військового також належить пенсія у разі втрати годувальника. Для отримання виплат потрібно документально підтвердили, що особа загинула чи пропала безвісти у період проходження служби. Інша умова – годувальник помер більш як через три місяці після звільнення, але внаслідок захворювання чи травми, спровокованої службовими обовязками.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що робити, якщо відправили на фронт без підготовки або спорядження. Також ми повідомляли про соціальну відпустку для військових і розповідали, як отримати компенсацію за невикористаний відпочинок.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.