Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Виплати військовим під час лікування: на яку суму можна розраховувати поза штатом

Українським військовим можуть платити невелике грошове забезпечення під час лікування, якщо перед цим перевели поза штат

Фото: Генштаб ЗСУ, НБУ. Колаж: Pro Гроші

Військових можуть перевести поза штат і платити мізерні гроші під час лікування

Фото: Генштаб ЗСУ, НБУ. Колаж: Pro Гроші

Військовослужбовці отримують заробітну плату відповідно до посадового окладу, звання, вислуги. Також їм стабільно виплачують грошове забезпечення на період лікування. Але стало частою практикою переводити службовця поза штат і скорочувати зарплату.

Про це розповів адвокат Олександр Пересоляк на сторінці у Facebook.

Фахівець зазначив, що до нього звертаються військові з питанням, чи законно на час лікування переводити поза штат. Бо в таких випадках гостро постає питання про виплати грошового забезпечення, адже їх скорочують до 500-700 гривень в місяць.

Як зауважив адвокат, такий розмір заробітної плати є правомірним, але тільки в одному випадку – особу звільнили зі служби й виключили з особового складу на період лікування. Тоді виплати дійсно скорочують до кількох сотень гривень, але в разі, якщо людина займає будь-яку посаду, хоч і тимчасово звільнена від виконання службових обов’язків у зв’язку з хворобою, подібне фінансове забезпечення є незаконним.

Іншими словами, військовим не можуть платити 500-700 гривень на місяць під час лікування в період переведення поза штат. Якщо військове командування прийняло таке рішення, необхідно звертатися по кваліфіковану допомогу та оскаржувати в судовому порядку.

До того ж службовцям повинні виплачувати додаткову винагороду в розмірі 100 тисяч гривень, якщо вони отримали поранення, контузію або травму за обставин, пов’язаних із захистом Батьківщини.

Виплата одноразової грошової допомоги по інвалідності

Якщо інвалідність військовослужбовця настала внаслідок поранення чи захворювання, отриманих під час виконання обов’язків військової служби, то постраждалому належить одноразова грошова допомога. Розмір залежить від групи інвалідності:

  • 1 група – 1 073 600 грн;
  • 2 група – 805 200 грн;
  • 3 група – 671 000 грн.

Якщо інвалідність настала в період проходження військової служби, то допомога нараховується у розмірі:

  • 1 група – 322 080 грн;
  • 2 група – 241 560 грн;
  • 3 група – 187 880 грн.

Зауважимо, додаткові 100 000 грн виплачують щомісяця в період перебування на стаціонарному лікуванні, але воно має бути безперервним. Якщо необхідність лікування зберігається більш як чотири місяці, потрібно звернутися до командира військової частини з висновком ВЛК для продовження нарахування грошового забезпечення.

Раніше сайт Pro Гроші писав, хто може отримати "білий" квиток та чому він не завжди захищає від мобілізації. Також ми повідомляли про звільнення зі служби під час війни та розповідали, хто з військових матиме на це право влітку 2023 року.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.