Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Відіб'ють бажання назавжди? Що вигадали у Верховній Раді для боротьби з хабарниками

Хабарництво – чи не найбільше зло в Україні, тому й боротися з ним депутатам пропонують кардинальними методами

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Боротися з хабарниками в Україні хочуть по-новому

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Попри війну та боротьбу за незалежність в Україні нікуди не зникло хабарництво. Можливо, воно дещо скоротилося, але усе таки залишилося. Тому відповідальність за хабарництво в умовах воєнного стану планують посилити: хабарників хочуть запроторювати за ґрати на строк від 10 до 15 років, а також конфісковувати їхнє майно.

Про таку ідею написав на своїй сторінці у Facebook член Комітету Верховної Ради з питань правової політики Роман Бабій.

За його словами, у Верховній Раді вже зареєстрували законопроєкт № 9438, у якому депутатам пропонують запровадити жорсткішу відповідальність за корупційні кримінальні правопорушення у сфері правосуддя. Бабій пояснив, що зараз подібні злочини вважаються шахрайством.

"А повинні кваліфікуватися за спеціальною статтею, що призначається саме для таких посередників, які носять суддям хабарі від сторони процесу", — йдеться в його повідомленні.

Як пояснив Бабій, у законопроєкті №9438 пропонується:

  • тих, хто пропонує хабар саджати за ґрати на строк від семи до десяти років
  • "посередників" позбавляти волі на строк від восьми до дванадцяти років (в умовах війни від 10 до 15) з конфіскацією майна.

Також депутатам пропонують переглянути покарання за надання та отримання хабаря, або за прохання надати хабар за певні дії.:

  • суддею;
  • присяжним;
  • експертом;
  • свідком.

Якщо злочин станеться під час воєнного стану, то санкція зростає до 10 — 15 років позбавлення волі (з конфіскацією майна тих, хто не цурається хабарів).

Що робити, якщо вам пропонують хабар

  • Відмовитись від пропозиції.
  • Спробувати ідентифікувати особу, яка намагалася дати хабар.
  • Зібрати докази вини особи: розшукати свідків, використати аудіо-, відеозаписи.
  • Направити повідомлення до спеціально уповноважених органів у сфері протидії корупційній діяльності, додавши підготовлену доказову базу.

Якщо проігнорувати описану вище інструкцію, тоді ви станете співучасником злочину і правоохоронці можуть притягнути вас до відповідальності перед законом.

Корупція в Україні

За підсумками 2022 року наша країна посіла 116 сходинку у світовому рейтингу "Індекс сприйняття корупції" (CRI). При цьому наша країна отримала від аналітиків 33 бали – найвища оцінка для України відколи працює оновлена методологія розрахунків (CRI).

У рейтингу попереду України опинилися такі країни, як Гамбія, Індонезія, Малаві, Непал, Сьєрра-Леоне.

Раніше сайт Pro Гроші розповідав, які є види хабарництва. Також ми писали, скільки коштує отримати довідку про непридатність до служби в армії під час війни.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.