Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Медкомісія перед мобілізацією: скільки платять ухилянти за висновок про непридатність

Деякі посадовці Центральної військово-лікарської комісії ЗСУ продають призовникам право на відстрочку

Фото: СБУ, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

СБУ виявила схему уникнення мобілізації

Фото: СБУ, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Служба безпеки України виявила хабарницьку схему, за якою керівництво Центральної військово-лікарської комісії ЗСУ допомагало ухилянтам уникнути мобілізації.

Про це повідомили у пресслужбі СБУ.

Так, заступника начальника Центральної військово-лікарської комісії ЗСУ на постійній основі брав хабарі від чоловіків призивного віку та допомагав їм ухилитися від проходження строкової військової служби в умовах воєнного стану.

Ціна питання

Посадовця зловили під час вимагання 5 тисяч доларів з призовника. За цю суму службовець обіцяв сприяння у видачі чоловіку висновку комісії про непридатність до військової служби за станом здоров’я з подальшим зняттям з обліку у військкоматі.

Правоохоронці задокументували факт передачі першої частини неправомірної вигоди у розмірі 2,5 тисячі доларів. А затримали посадовця на робочому місці під час одержання другої частини хабаря.

 | Фото: СБУ
 | Фото: СБУ
 | Фото: СБУ

Фото: СБУ

Фото: СБУ

Фото: СБУ

Крім того, у правопорушника провели обшуки – за місцем роботи та удома. Співробітники СБУ виявили у чоловіка великі суми готівки у різній валюті. Сума вилучених коштів еквівалентна понад 5 млн гривень.

 | Фото: СБУ
 | Фото: СБУ

Фото: СБУ

Фото: СБУ

Яке покарання понесе чиновник

Наразі заступнику начальника Центральної ВЛК ЗСУ повідомили про підозру у межах кримінального провадження, розпочатого за ч. 3 ст. 368 Кримінального кодексу України (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою).

СБУ наполягає на обранні фігуранту запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. За свої дії зловмисник може отримати до 10 років ув’язнення з конфіскацією майна.

Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину і притягнення винних до відповідальності.

Яке рішення приймають ВЛК

За результатом огляду військовозобов’язаного можуть визначити:

  • придатним до військової служби (повністю чи частково);
  • тимчасово непридатним до військової служби (надається відстрочка на термін до 2 місяців і вказується дата повторного огляду). Відстрочка може надаватися ще 2 рази на термін не більше 2 місяці (разом не більше 6 місяців). Після цього приймається остаточне рішення.
  • непридатним до військової служби з виключенням з військового обліку.

Дуже важливо чесно говорити про свій стан здоров'я під час огляду, щоб лікарі могли звернути увагу на проблеми та якісно зробити висновок.

Раніше ми розповідали про те, як в Україні можуть спростити проходження ВЛК. Також ми писали про те, хто повинен пройти медкомісію у військкоматі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.