Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Вчимося забавляючись – які ігри виховують у дітей розуміння фінансового світу

Українці можуть несвідомо сформувати у дитини спосіб мислення, що гроші слід накопичувати

Фото: pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Ви можете навчити дитину завжди зберігати гроші “на всякий випадок”

Фото: pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Аби ваші діти мали хороше фінансове майбутнє, то фінансовій грамотності варто навчати їх вже з дитинства. І найкраще буде, якщо малечі розповідати про це все у формі гри. Адже так є більша ймовірність, що дитина краще зрозуміє.

Про це у коментарі сайту Pro Гроші розповіла фінансова експертка Вікторія Ясевич.

На мою думку, дитину потрібно вчити фінансової грамотності своїм прикладом. Назвемо це "грою в дорослого". Правила прості: поговорити з дитиною, і розповісти про правила, які діють в сім’ї. Але не складними термінами, а прикладами з життя. І тим самим немов би залучаючи дитину в дорослий світ, – говорить експертка.

Діти хочуть бути такими, як мама чи тато, а тому легко будуть повторювати все за вами.

Наприклад, я вчила свою доньку, коли їй було років 10, що не можна витрачати все в нуль. Гроші повинні залишатися. Ми приїхали на відпочинок у Феодосію (Крим). Вона була відповідальна за солодощі. Щодня я виділяла їй якусь суму, а вона вибирала що із солодкого ми їмо в цей день, – розповідає Вікторія Ясевич.

Саме так дитина може навчитися:

  • витрачати гроші на ту статтю витрат, на яку вони були виділені;
  • приймати рішення в межах грошей, які є;
  • розуміти, що якщо сьогодні купити на пів кавуна менше, то гроші залишаться і завтра можна буде купити більший шматок тортика.

Також можна навчити дитину завжди зберігати гроші "на всякий випадок".

В один з днів, через аварію, на три дні скасували всі потяги, і люди не могли виїхати з відпочинку. Вони спали просто неба на площі перед вокзалом і просили воду і їжу, адже грошей вже не було. Доньку вразило побачене, і питання "мама, це не останні наші гроші. Ми ще можемо купити морозиво?" супроводжувало решта днів нашої відпустки. В наступні поїздки, донька завжди питала яку суму грошей можна витратити, а скільки у нас є "на всякий випадок". І цю останню суму ми ніколи не витрачали. Зараз це одне з правил життя моєї дорослої доньки, – каже експертка.

Те саме стосується скарбничок. Якщо в сім’ї є правило, всі дрібні монети, купюри, залишки з карт закидати в скарбничку, ваша дитина також буде це робити. І обов’язково разом з малечею ви маєте придумати, на що збираєте ці гроші й що потім купите.

Головне не витрати кошти одразу, адже так ви несвідомо сформуєте у дитини спосіб мислення, що гроші слід накопичувати.

Раніше ми розповідали, як навчити дитину заробляти гроші. Також ми писали, які помилки дитинства можуть впливати на ваш бюджет вже в дорослому житті. Ще сайт Pro Гроші писав, як оподатковують доходи українців і скільки вираховують з кожної зарплати.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.