Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Варто готуватися до змін? Який курс долара очікує на українців

Повномасштабна війна Росії з Україною значно нашкодила економічній системі нашої країни

Колаж: pexels. УНІАН. Колаж: Pro Гроші

У середньому всі продукти та послуги стали дорожче майже на 30%

Колаж: pexels. УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Український бізнес очікує на послаблення гривні у 2023 році. На тлі погіршення девальваційних прогнозів пом’якшились оцінки щодо інфляції.

Про це пише НБУ.

Так, до кінця року бізнес прогнозує курс в 42,59 грн/долар. Це при тому, що в III кварталі 2022 року цей показник складав 41,93 грн.

Зазначається, що також вдвічі знизилася кількість тих, хто очікує на курс долара в рамках 38-40 грн.

Чому долар не перетне позначку у 41 гривню

Раніше ми вже писали, що за словами директора департаменту казначейства Акціонерного Товариства "КОМІНБАНК" Германа Марченка, у найближчий тиждень долар точно не перетне позначку 41. Він пояснив, що на стабільність курсу валют впливатиме низка економічних причин. Насамперед це:

  • ефективна політика НБУ з досягнення балансу між попитом і пропозицією на готівкову валюту, збереження облікової ставки на рівні 25%, збереження офіційного курсу;
  • суттєві обсяги отриманої фінансової допомоги від партнерів України: за офіційними даними, у грудні Україна отримала суму — понад $5 млрд, що буде спрямована саме на створення економічної міцності країни;
  • зниження щомісячної інфляції до 1,5-1,7%.

Таким чином є достатньо підстав вважати, що впродовж 9-15 січня курс долара знаходитиметься в "стабільних" межах 40-41 грн/$, – резюмував Марченко.

Також за словами експерта, прогнози деяких економістів про те, що долар буде по 50 гривень неправдиві. Він стверджує, що такі думки є панічними та необґрунтованими.

Як вигідно зберігати валютні заощадження

Інфляція у листопаді 2022 року у річному вимірі сягнула 26,5%. Тобто, у середньому всі продукти та послуги стали дорожче майже на 30%. Якщо взяти певну суму, то на сьогодні ви купите набагато менше товарів, ніж могли собі дозволити рік тому.

Повномасштабна війна Росії з Україною значно нашкодила економічній системі нашої країни, і це не дивує. Загалом РФ намагається максимально нашкодити нашій державі в усьому, і в економічній стабільності зокрема.

Однак варто звернути увагу на те, що банки все одно продовжують працювати, а люди заробляють гроші, довіряють їх фінансовим установам і намагаються уберегти їх від знецінення.

Про те, як найкраще зберігати доларові заощадження, щоб від цього максимально отримувати користь і втрачати якомога менше грошей, читайте в нашому матеріалі.

Раніше сайт Pro Гроші розповідав про те, що саме відбувається з іноземною валютою в українських банках. Також ми писали, як курс долара впливає на ринок нерухомості в Україні. Більше про курс валют в Україні ви можете прочитати в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.