Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Курс долара змінив напрямок: що відбувається з валютою в банках 16 січня

Середній курс в українських банках дещо знизився, але значних коливань на ринку валют немає

Фото: Pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Курс долара в банках України 16 січня

Фото: Pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Станом на 16 січня фінансові установи України оновили валютний курс. Показники долара трохи впали, тоді як євро у банках, навпаки, зміцнилося.

Дані наводить моніторинговий портал Мінфін.

Курс долара

  • Середня покупка – 40,20 грн/дол.
  • Середня купівля – 40,65 грн/дол.

Різниця становить 0,075 грн порівняно з минулим тижнем. Залежно від банку значення змінюються. Наприклад, продати долар у ПриватБанку можна за 39,80 грн, водночас Ощадбанк встановив більший курс – 40,25 грн. Також є відмінності у показниках купівлі: у ПриватБанку можна купити американський долар за 40,30 грн, а в Ощадбанку дорожче – за 40,90 грн.

Курс євро

  • Середня покупка – 42,45 грн/євро.
  • Середня купівля – 43,20 грн/євро.

Найбільший національний український банк купує євро по 41,90 грн, а продає на гривню дорожче – по 42,90 грн. Ощадбанк віддасть за один євро 42,20 грн, а продасть також на гривню дорожче – по 43,20 грн.

Що прогнозують експерти для валютного ринку

Почався новий 2023 рік, проте значних змін на валютному ринку не спостерігається. Експерти не прогнозують коливань цієї зими та зауважують, що курс не змінить показники протягом кількох тижнів. За словами директора департаменту казначейства Акціонерного Товариства "КОМІНБАНК" Германа Марченка, стабільність залежатиме від кількох економічних чинників, а саме – відсутності змін в офіційному курсі Національного банку, прибутку від продажу зерна, збереження рівня облікової ставки НБУ, балансу між попитом і пропозицією на валюту, відсутності росту інфляції, зростання валютних резервів.

Звісно, чимало залежить від ситуації на фронті, тож ефективні дії Збройних сил та оптимальна робота протиповітряної оборони теж прямо впливають на валютну стабільність. Якщо говорити про потенційний курс на весь 2023 рік, то експерти наразі не вбачають причин для різкого дорожчання.

Як уточнив член парламентського Комітету з питань економічного розвитку Олександр Маріковський, американський долар навряд чи досягне встановленої урядом позначки у 42 гривні, адже українські гроші не торкнулася значна девальвація, як передбачалося раніше. Фактором, що стримував процес, був продаж військових облігацій. Завдяки цьому вдалося забезпечити резерв сумою понад 200 мільярдів гривень. Експерт переконаний, що прогноз у курсі по 50 грн за долар не обґрунтований.

Раніше сайт Pro Гроші писав, як біткоїн оновив максимум з 13 вересня. Також ми повідомляли, що деякі українці можуть отримати допомогу з часткового безробіття.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.