Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Чи перетне долар позначку в 41 гривню – що буде з курсом наступного тижня

Експерт пояснив, чого чекати від курсу американської валюти, на яку впливає сезонний фактор

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Українцям пояснили, що буде з курсом долара

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Протягом наступного тижня, з 9 по 15 січня, курс долара буде залишатися стабільним — у межах 40-41 гривні за долар.

Про це в коментарі Pro Гроші заявив директор департаменту казначейства Акціонерного Товариства "КОМІНБАНК" Герман Марченко.

Він зазначив, що, як і передбачалося раніше, початок нового року не змінив сформованих у жовтні-грудні тенденцій на валютному ринку.

Курс долара залишається стабільним – у межах 40-41 грн/$. Проте головними факторами, що вплинуть на курс валют у найближчі 1-2 тижні, стануть зниження ділової активності ("сезонність") та баланс між попитом і пропозицією на готівковий долар.
Герман Марченко

Герман Марченко

Директор департаменту казначейства Акціонерного Товариства "КОМІНБАНК"

Експерт розповів, що загалом на валютному ринку не спостерігається ажіотажних "спалахів" попиту. Останнім часом коливання купівлі та продажу готівки знаходиться в межах 3-5% на місяць, що свідчить про досягнення відносної рівноваги між попитом і пропозицією.

Крім того, завдячуючи силам ППО під час ворожих атак 31 грудня та 1 січня, вдалося уникнути погіршення ситуації в енергетичному секторі, звідси – зміцнення психологічної стійкості громадян, відсутність хаосу та паніки у поведінці на валютному ринку, – додав Марченко.

Чому долар не перетне позначку у 41 гривню

Експерт переконаний, що у найближчий тиждень цього точно не відбудеться. Він пояснив, що на стабільність курсу валют впливатиме низка економічних причин. Насамперед це:

  • ефективна політика НБУ з досягнення балансу між попитом і пропозицією на готівкову валюту, збереження облікової ставки на рівні 25%, збереження офіційного курсу;
  • суттєві обсяги отриманої фінансової допомоги від партнерів України: за офіційними даними, у грудні Україна отримала суму — понад $5 млрд, що буде спрямована саме на створення економічної міцності країни;
  • зниження щомісячної інфляції до 1,5-1,7%.

Таким чином є достатньо підстав вважати, що впродовж 9-15 січня курс долара знаходитиметься в "стабільних" межах 40-41 грн/$, – резюмував Марченко.

Раніше ми розповідали про те, які валюти будуть більш надійними у 2023 році. Також ми пояснювали, що буде з курсом долара після війни.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.